CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Radiator wordt niet warm

Aanpassen naar eigen tekst

Dit moet je doen als een radiator niet warm wordt

Wordt de radiator niet volledig warm of reageert hij helemaal niet op de thermostaat? Dit is zeker in de koude maanden een ongewenste situatie. Het is geen pretje wanneer je de woning niet verwarmd krijgt door een slecht werkende radiator. Toch is er vaak niet zo veel aan de hand en kunnen de meeste problemen snel verholpen worden. Wij bespreken de meest voorkomende oorzaken van een radiator die niet warm wordt, zodat je direct aan de slag kunt!

Normaalgesproken werkt je radiator op deze manier

Er zijn diverse redenen voor een niet naar behoren werkende radiator. Alvorens je op onderzoek uit kan gaan naar diverse oorzaken, is het handig om te weten hoe je radiator wel hoort te werken. Je cv-ketel is het hoofdpunt. Vanuit daar wordt er via leidingen warm water naar de radiatoren geleid. De warme lucht wordt vanuit de radiator via luchtstromen de ruimte in gebracht. Wanneer het water is afgekoeld zakt het naar onder in de radiator en wordt het terug naar de cv-ketel gepompt.

Ga alle mogelijke oorzaken na

De radiator wordt niet warm, dit kan diverse oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de radiator te veel lucht in de leidingen heeft, waardoor er luchtbellen ontstaan. Dit zorgt er direct voor dat de verwarming niet goed warm wordt. Dat moet natuurlijk zo snel mogelijk opgelost worden.

Let er ook goed op dat de cv-ketel niet te ver verwijderd is van de diverse radiatoren. In reguliere woningen staat de cv-ketel veelal op zolder, het is wel belangrijk dat dan ook de woonruimte goed verwarmd kan worden. Er kan een probleem ontstaan doordat de cv-ketel te weinig druk geeft. In een dergelijk geval is het vaak aan te raden om water bij te vullen.

We lichten hieronder meerdere mogelijke problemen toe, zodat je de oplossing snel kunt vinden!

  1. De radiator wordt niet warm
    Wanneer de radiator koud blijft kan het zijn dat deze ontlucht moet worden. Het kan ook zijn dat de radiatorkraan de doorstroming van het warme water tegenhoudt. Ontluchten van de radiator is erg belangrijk. Doe je dit niet, dan kan de radiator niet verwarmen.
  1. De radiator wordt niet warm, ook niet na ontluchten

Ontluchten is niet altijd de oplossing. Vaak ligt dit aan de radiatorkraan. Dit is goed te testen door de overige radiatoren uit en de betreffende verwarming aan te zetten. De leidingen in het onderste gedeelte van de radiator moeten warmer worden. Is dit niet het geval? Dan ligt het echt aan de radiatorkraan. Deze kan mogelijk geblokkeerd zijn door vuilresten.

In dit geval is het verstandig om zachtjes op de spindel te drukken. Deze steekt uit het ventiel. Controleer weer en herhaal bij geen effect nogmaals. Zodra er beweging in de spindel zit kan de thermostaatknop er weer opgezet worden.

  1. Bij geen effect, controleer het voetventiel

Wanneer er op dit punt nog steeds geen verandering in zit, is het mogelijk dat dit aan het voetventiel ligt. Het kan zijn dan het voetventiel openstaat. Draai deze dan weer dicht. Nu kan het water er niet meer uitstromen.

  1. Een andere mogelijke situatie: de radiator tikt

Maakt je radiator een tikkend geluid? Veelal zitten er dan luchtbellen in de radiator of zijn de leidingen gekrompen of juist uitgezet. Het is dan een kwestie van ontluchten.