CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Als een houtkachel te hard brand wat te doen?

Als een houtkachel te hard brandt, kan dat verschillende problemen veroorzaken, waaronder oververhitting, snel brandend hout en mogelijk overmatige uitstoot van schadelijke stoffen. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om de intensiteit van het vuur te verminderen en een meer beheerste verbranding te bereiken:

  1. Luchtschuif aanpassen: De luchtschuif regelt de luchttoevoer naar de verbrandingskamer. Als de kachel te hard brandt, probeer dan de luchtschuif te sluiten of gedeeltelijk te sluiten om de luchttoevoer te verminderen. Dit zal de verbrandingstemperatuur verlagen en het vuur kalmeren.
  2. Kleiner hout gebruiken: Grote houtblokken kunnen de verbrandingssnelheid verhogen. Probeer kleinere stukken hout te gebruiken om de intensiteit van het vuur te verminderen.
  3. Brandstof stapelen: Plaats het hout zodanig in de verbrandingskamer dat er meer ruimte is tussen de blokken. Dit kan de luchtstroom verbeteren en de verbranding regelen.
  4. Sluit de deur gedeeltelijk: Als de kachel is uitgerust met een verstelbare deur, overweeg dan om deze gedeeltelijk te sluiten. Hierdoor kan minder lucht de verbrandingskamer binnenkomen, waardoor het vuur minder intens wordt.
  5. Gebruik een aslade: Als de kachel is uitgerust met een aslade, overweeg dan het gebruik ervan. Een dunne laag as op de bodem van de verbrandingskamer kan helpen om de verbranding te reguleren.
  6. Voeg hout geleidelijk toe: Voeg hout geleidelijk toe in plaats van grote hoeveelheden tegelijk. Dit helpt om de verbranding beter te beheersen en voorkomt dat het vuur te snel oplaait.
  7. Controleer de schoorsteen: Een goede trek in de schoorsteen is essentieel voor een efficiƫnte verbranding. Zorg ervoor dat de schoorsteen vrij is van verstoppingen en goed werkt.
  8. Schakel de houtkachel uit: Als het vuur nog steeds te intens is en niet reageert op de genoemde aanpassingen, overweeg dan om de kachel tijdelijk uit te schakelen. Dit geeft het vuur de kans om af te koelen.

Als de problemen aanhouden of als je twijfels hebt over het functioneren van de houtkachel, is het raadzaam om een professionele monteur te raadplegen. Het is belangrijk om de kachel op een veilige en efficiƫnte manier te gebruiken om oververhitting en andere mogelijke problemen te voorkomen.