CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Ben je verzekerd bij slecht onderhoud houtkachel bij brand?

Verzekeringsdekking bij brand als gevolg van een houtkachel hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke voorwaarden van je verzekeringspolis en de oorzaak van de brand. Over het algemeen gelden echter enkele belangrijke principes:

  1. Naleving van voorwaarden: Verzekeringsmaatschappijen stellen vaak voorwaarden aan het onderhoud van de verwarmingsapparatuur, waaronder houtkachels. Als je de voorwaarden van je verzekeringspolis niet naleeft, kan dit van invloed zijn op je recht op vergoeding in geval van schade.
  2. Professioneel onderhoud: Verzekeraars kunnen vereisen dat het onderhoud van de houtkachel wordt uitgevoerd door een erkende professional volgens de geldende voorschriften. Regulier onderhoud door een professional kan helpen om potentiĆ«le risico’s te identificeren en verminderen.
  3. Brand als gevolg van nalatigheid: Als een brand wordt veroorzaakt door nalatig onderhoud, bijvoorbeeld door het niet regelmatig laten vegen van de schoorsteen of door het gebruik van ondeugdelijk materiaal, kan dit invloed hebben op de verzekeringsdekking. Verzekeraars kunnen nalatigheid beschouwen als een reden om de dekking te weigeren of te verminderen.
  4. Naleving van wet- en regelgeving: Het is belangrijk om te voldoen aan lokale bouwvoorschriften en regelgeving met betrekking tot het gebruik en onderhoud van houtkachels. Niet-naleving kan van invloed zijn op je verzekeringsdekking.
  5. Directe oorzaak van de brand: Verzekeringsmaatschappijen zullen ook kijken naar de directe oorzaak van de brand. Als de brand het gevolg is van een defect aan de houtkachel dat redelijkerwijs niet kon worden voorkomen met goed onderhoud, kan de dekking nog steeds van toepassing zijn.

Het is van cruciaal belang om de voorwaarden van je verzekeringspolis grondig door te nemen en te begrijpen wat wel en niet wordt gedekt. Als je vragen hebt over de dekking met betrekking tot je houtkachel, neem dan contact op met je verzekeringsmaatschappij voor specifieke informatie en advies. Over het algemeen is het consistent naleven van onderhoudsvoorschriften en het gebruik van de houtkachel volgens de richtlijnen belangrijk om dekking te waarborgen in geval van een brand.