CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Let op! Nieuwe wetgeving CO-Vrij definitief van kracht per 1 april 2023

Vanaf 1 april 2023 moeten alle installatiebedrijven en monteurs die werkzaamheden verrichten aan alle soorten verbrandingsinstallaties in huis  CO-Vrij gecertificeerd zijn. Naast de rookmelder plicht is dit ook weer een belangrijke stap om het aantal slachtoffers door een co-vergiftiging te verminderen.

Hoe herken je een koolmonoxidevergiftiging eigenlijk?

Als je wakker bent kunnen één van de meest voorkomende klachten vrij snel optreden.
Er zijn verschillende varianten en klachten die op een vergiftiging van koolmonoxide kunnen duiden. In de meeste gevallen is hoofdpijn, duizeligheid, misselijk of benauwd zijn een veel voorkomende symptoom. Ook een onregelmatige hartslag of zelfs flauwvallen zijn voorbeelden van een te hoge concentratie CO in het bloed. Bij een te lange blootstelling aan deze gevaarlijke en giftige dampen kunnen de klachten steeds heftiger en erger worden.

Het gevaar is drastischer als je slaapt
Als je slaapt merk je al deze symptomen niet en is de kans om slachtoffer te worden vele malen groter. Voorkom co-vergiftiging tijdens het slapen, hang daarom op iedere slaapkamer een koolmonoxidemelder op.

Wat kun je doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je in huis kunt doen om de kans op een co-vergiftiging te verkleinen of uit te sluiten.

  1. Zorg ervoor dat gasverbrandingstoestellen aangesloten zijn door een CO-gecertificeerd bedrijf
  2. Zorg voor voldoende en dagelijkse tot regelmatige ventilatie in huis
  3. Plaats bij ieder verbrandingstoestel een koolmonoxidemelder in huis en bij voorkeur op iedere slaapkamer
  4. Voer zelf geen reparaties of onderhoud uit maar laat dit doen door één van onze gecertificeerde partners en laat jaarlijks de installaties in huis onderhouden.

VCA regel van CO-Vrij.com

De belangrijkste tip als vuistregel om te onthouden zijn: Ventileer, controleer en alarmeer.

Ventileer
Ieder verbrandingstoestel heeft zuurstof nodig voor een verbranding. Dit zuurstof haalt een toestel uit zijn omgeving dus zorg ervoor dat in iedere ruimte waar een verbrandingstoestel staat of hangt er voldoende geventileerd wordt.

Controleer
De installatie in je huis moet veilig zijn en veilig blijven. Doordat alleen nog gespecialiseerde CO-Vrij bedrijven de installaties in huis mogen controleren, repareren of volledig installeren is het van belang dat jaarlijks een controle plaats vindt. Wanneer je twijfelt over de huidige aangesloten installatie of bij bepaalde situaties kun je eenvoudig in contact komen met een gecertificeerd bedrijf bij jou in de buurt.

Alarmeer
Gaat de koolmonoxidemelder af zonder reden of beginnen er spontane en vreemde klachten op te treden? dan is het belangrijk om hulp in te schakelen. Bel bij twijfel 112.

Wij raden je aan om iedere verbrandingstoestel jaarlijks te laten controleren en onderhouden. Neem eenvoudig contact op met een CO-Vrij specialist in de buurt en zorg voor een veilige en goed onderhouden installatie in huis.