CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Wat moet je doen bij een verstopping in de condensafvoer?

Als de condensafvoer van je cv-ketel verstopt is, kan dit leiden tot problemen zoals een hoger energieverbruik, drukverlies in de ketel, storingen en mogelijk zelfs lekkages. Het is daarom belangrijk om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Hieronder enkele stappen die je kunt nemen om een verstopte condensafvoer van je cv-ketel te verhelpen:

  1. Schakel de cv-ketel uit: Zorg ervoor dat je de cv-ketel uitschakelt voordat je begint met het ontstoppen van de condensafvoer. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er water of condens uit de ketel lekt.
  2. Zoek de condensafvoer: De condensafvoer is meestal te vinden aan de onderkant van de cv-ketel en is een plastic buis met een diameter van ongeveer 2 centimeter.
  3. Maak de condensafvoer schoon: Gebruik een stuk draad of een ontstoppingsveer om de condensafvoer schoon te maken. Steek de draad voorzichtig in de afvoer en draai deze rond om eventuele verstoppingen los te maken. Als de afvoer erg verstopt is, kun je ook een mengsel van heet water en azijn gebruiken om de afvoer door te spoelen.
  4. Controleer op lekkages: Controleer na het ontstoppen van de condensafvoer op eventuele lekkages of losse verbindingen. Als je een lekkage of een losse verbinding vindt, moet je deze onmiddellijk repareren.
  5. Schakel de cv-ketel weer in: Nadat je de condensafvoer hebt schoongemaakt en eventuele lekkages hebt verholpen, kun je de cv-ketel weer inschakelen en controleren of alles goed werkt.

Als de verstopping te diep zit of als je niet zeker weet hoe je de condensafvoer moet schoonmaken, is het verstandig om contact op te nemen met een partner of een ontstoppingsbedrijf.