CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Wat moet je doen bij een verstopping in de condensafvoer?

Als de condensafvoer van je cv-ketel verstopt is, kan dit leiden tot problemen zoals hoger energieverbruik, drukverlies in de ketel, storingen en mogelijk zelfs lekkages. Het is daarom belangrijk om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Hieronder volgen enkele stappen die je kunt nemen om een verstopte condensafvoer van je cv-ketel te verhelpen:

  1. Schakel de cv-ketel uit: Zorg ervoor dat je de cv-ketel uitschakelt voordat je begint met het ontstoppen van de condensafvoer. Dit voorkomt lekkages van water of condens uit de ketel.
  2. Zoek de condensafvoer: De condensafvoer is meestal te vinden aan de onderkant van de cv-ketel en bestaat uit een plastic buis met een diameter van ongeveer 2 centimeter.
  3. Maak de condensafvoer schoon: Gebruik een stuk draad of een ontstoppingsveer om de condensafvoer schoon te maken. Steek de draad voorzichtig in de afvoer en draai deze rond om eventuele verstoppingen los te maken. Voor ernstige verstoppingen kun je ook een mengsel van heet water en azijn gebruiken om de afvoer door te spoelen.
  4. Controleer op lekkages: Na het ontstoppen van de condensafvoer, controleer je op eventuele lekkages of losse verbindingen. Repareer deze onmiddellijk als je ze aantreft.
  5. Schakel de cv-ketel weer in: Nadat je de condensafvoer hebt schoongemaakt en eventuele lekkages hebt verholpen, schakel je de cv-ketel weer in en controleer je of alles goed functioneert.

Als de verstopping te diep zit of als je niet zeker weet hoe je de condensafvoer moet schoonmaken, is het verstandig om contact op te nemen met een professional of een ontstoppingsbedrijf.