CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

De installatie van een pelletkachel

De installatie van een pelletkachel vereist enige technische kennis en kan het beste worden uitgevoerd door een professionele installateur. Hier zijn de algemene stappen die betrokken zijn bij de installatie van een pelletkachel:

  1. Plaatsing: Kies een geschikte locatie voor de pelletkachel. Het moet worden geplaatst op een stevige, niet-brandbare ondergrond, zoals een tegelvloer of een metalen plaat. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de kachel voor een goede luchtcirculatie.
  2. Rookgasafvoer: Een pelletkachel produceert rookgassen die veilig naar buiten moeten worden afgevoerd. Er zijn twee opties: een schoorsteen of een rookgasafvoerpijp. Als je een bestaande schoorsteen hebt, moet deze mogelijk worden aangepast of geveegd voordat de pelletkachel kan worden aangesloten. Als je een rookgasafvoerpijp gebruikt, moet deze correct worden geïnstalleerd volgens de instructies van de fabrikant.
  3. Luchttoevoer: Een pelletkachel heeft verse lucht nodig voor de verbranding. Er moet een luchttoevoer worden aangesloten op de kachel. Dit kan via een externe luchttoevoerpijp die naar buiten leidt of via een luchtinlaatopening in de muur of vloer in de ruimte waar de kachel wordt geplaatst.
  4. Elektrische aansluiting: Een pelletkachel vereist elektriciteit om te werken. Sluit de kachel aan op een geaard stopcontact met het juiste vermogen. Zorg ervoor dat de elektrische aansluiting voldoet aan de elektrische specificaties van de pelletkachel en dat er geen overbelasting van het stopcontact ontstaat.
  5. Pellettoevoer: Verbind de pelletkachel met de pelletvoorraadbak. Zorg ervoor dat de toevoerbuis tussen de voorraadbak en de kachel correct is aangesloten en goed afgedicht is om lekkage van pellets te voorkomen.
  6. Afstelling en testen: Nadat de pelletkachel is geïnstalleerd, moet deze worden afgesteld en getest. Volg de instructies van de fabrikant om de juiste instellingen voor de verbranding, luchttoevoer en temperatuurregeling in te stellen. Voer een testverbranding uit om ervoor te zorgen dat de kachel correct werkt en dat er geen problemen zijn.

Het is essentieel om de instructies van de fabrikant van de pelletkachel te volgen en indien nodig advies in te winnen bij een professionele installateur om een veilige en correcte installatie te waarborgen.