CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

De vlam is oranje bij de houtkachel?

Een oranje vlam in een houtkachel kan verschillende oorzaken hebben, en het kan nuttig zijn om de kleur van de vlammen te interpreteren om de efficiëntie en de verbranding van de kachel te begrijpen. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken van een oranje vlam:

  1. Onvolledige verbranding: Als de vlammen oranje zijn, kan het duiden op onvolledige verbranding van het hout. Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan zuurstof of een onjuiste luchttoevoer. Zorg ervoor dat de luchtschuif correct is ingesteld om voldoende zuurstof toe te laten voor een efficiënte verbranding.
  2. Vochtig hout: Nat of vochtig hout kan leiden tot onvolledige verbranding en oranje vlammen. Het is belangrijk om goed gedroogd hout te gebruiken, omdat vochtig hout meer energie nodig heeft om te verdampen, wat de verbrandingsefficiëntie kan verminderen.
  3. Slechte trek: Een onvoldoende trek in de schoorsteen kan ook leiden tot onvolledige verbranding. Zorg ervoor dat de schoorsteen vrij is van obstructies en dat de rookafvoer goed werkt.
  4. Verkeerde luchttoevoer: Als de luchtschuif niet correct is ingesteld, kan er te weinig lucht naar de verbrandingskamer stromen, waardoor de verbranding niet optimaal is. Experimenteer met de luchtschuif om de vlamkleur te beïnvloeden en zorg ervoor dat je voldoende luchttoevoer hebt.
  5. Aanvangsfase: Bij het aansteken van de kachel kunnen de vlammen in het begin oranje zijn totdat het vuur goed op gang komt. Na verloop van tijd, wanneer de kachel op temperatuur komt en het hout goed brandt, moeten de vlammen over het algemeen helderder worden.
  6. Type hout: Sommige houtsoorten kunnen een oranje kleur aan de vlammen geven, zelfs bij een efficiënte verbranding. Zachte houtsoorten, zoals den, kunnen neigen naar een oranje vlamkleur.

Als je voortdurend een oranje vlam ziet en de verbranding niet optimaal lijkt, is het raadzaam om de oorzaken te onderzoeken en mogelijk professioneel advies in te winnen. Een juiste afstelling van de luchtschuif, het gebruik van droog hout en het regelmatig laten inspecteren van de schoorsteen zijn allemaal belangrijke aspecten van het onderhoud van een houtkachel.