CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Een bio ethanol haard is deze duurzaam?

Het duurzaamheidsniveau van een bio-ethanolhaard hangt af van verschillende factoren, en het is belangrijk om verschillende aspecten te overwegen:

 1. Brandstofbron:
  • Bio-ethanol wordt vaak geproduceerd uit hernieuwbare bronnen zoals maïs, suikerriet, tarwe of cellulosemateriaal. Als de bio-ethanol afkomstig is van duurzame en vernieuwbare bronnen, kan dit bijdragen aan de duurzaamheid van de haard.
 2. CO2-uitstoot:
  • Bio-ethanolhaarden produceren bij de verbranding koolstofdioxide (CO2) en waterdamp. Hoewel ze als milieuvriendelijker worden beschouwd dan traditionele houtkachels of fossiele brandstoffen, wordt er nog steeds CO2 uitgestoten. Het duurzaamheidsniveau hangt af van hoe de bio-ethanol wordt geproduceerd en de totale milieu-impact.
 3. Energie-efficiëntie:
  • Bio-ethanolhaarden zijn over het algemeen efficiënter dan open haarden op hout, omdat ze directe warmte leveren zonder verlies van warmte door schoorsteenrook. De efficiëntie kan variëren tussen verschillende modellen en merken.
 4. Materiaalgebruik:
  • De duurzaamheid van het apparaat kan ook afhangen van het materiaalgebruik en de productiemethoden. Kies bij voorkeur voor haarden die zijn gemaakt van duurzame en recyclebare materialen.
 5. Levensduur en onderhoud:
  • Een duurzame bio-ethanolhaard zou idealiter een lange levensduur hebben en weinig onderhoud vereisen. Apparaten van hoge kwaliteit hebben vaak betere prestaties en gaan langer mee.
 6. Lokale regelgeving en bronnen:
  • Duurzaamheid kan ook afhangen van lokale factoren, zoals de beschikbaarheid van bio-ethanol, de regelgeving met betrekking tot de productie en het gebruik van bio-ethanol, en de wijze van transport.

Het is raadzaam om bij het kiezen van een bio-ethanolhaard te letten op certificeringen, milieukeurmerken en informatie van de fabrikant over de herkomst van de brandstof en de productiemethoden. Over het algemeen worden bio-ethanolhaarden beschouwd als een milieuvriendelijker alternatief voor traditionele open haarden, maar het is belangrijk om de specifieke kenmerken van het model en de brandstofbron te beoordelen.