CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Een cv ketel hoe werkt die eigenlijk?

Een cv-ketel, wat staat voor centrale verwarmingsketel, is een apparaat dat warmte genereert om een gebouw te verwarmen. Hier is een algemene beschrijving van hoe een cv-ketel werkt:

  1. Brandstoftoevoer: Een cv-ketel kan op verschillende brandstoffen werken, zoals aardgas, stookolie, propaan of elektriciteit. De brandstof wordt naar de ketel gevoerd.
  2. Verbranding: In de ketel wordt de brandstof verbrand, wat leidt tot de productie van warmte. Dit gebeurt in een verbrandingskamer.
  3. Warmtewisselaar: De warmte die tijdens de verbranding wordt geproduceerd, wordt overgedragen aan water of een warmtedragende vloeistof in de warmtewisselaar. Bij moderne condensatieketels wordt ook de waterdamp in de rookgassen gecondenseerd om extra warmte te benutten.
  4. Pompsysteem: Een circulatiepomp transporteert het verwarmde water of de warmtedragende vloeistof door het verwarmingssysteem van het gebouw.
  5. Radiatoren of vloerverwarming: Het verwarmde water stroomt door radiatoren of vloerverwarmingssystemen, waar het zijn warmte afgeeft aan de omgevingslucht.
  6. Thermostaat en regelsysteem: Een thermostaat meet de temperatuur in het gebouw en regelt de cv-ketel dienovereenkomstig. Als de gewenste temperatuur is bereikt, stopt de ketel met verwarmen.
  7. Afvoer van verbrandingsgassen: De verbrandingsgassen, die koolmonoxide en andere verontreinigingen kunnen bevatten, worden veilig afgevoerd via een rookgasafvoersysteem.

Het is belangrijk om te vermelden dat moderne cv-ketels vaak zijn uitgerust met geavanceerde regelsystemen en sensoren om het energieverbruik te optimaliseren en de efficiƫntie te verhogen. Periodiek onderhoud is ook cruciaal om de goede werking en veiligheid van de cv-ketel te waarborgen.