CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Expansievat hoe werkt het?

Een expansievat werkt als volgt:

Bij een gesloten verwarmingssysteem zet het water uit wanneer het opwarmt. Hierdoor neemt de druk in het systeem toe. Om deze druk te reguleren en te voorkomen dat de ketel of andere componenten van het systeem beschadigd raken, wordt er een expansievat geïnstalleerd.

Het expansievat is een afgesloten vat dat is gevuld met lucht of stikstof en dat is aangesloten op het verwarmingssysteem. Het vat heeft een flexibel membraan dat de lucht- of gasruimte scheidt van het water in het systeem.

Wanneer het water in het systeem uitzet en de druk toeneemt, wordt er water naar het expansievat gepompt. Het membraan in het vat rekt uit om het extra volume op te vangen en de druk in het systeem te reguleren. Dit voorkomt dat de druk te hoog wordt en zorgt ervoor dat de ketel en andere componenten van het verwarmingssysteem niet beschadigd raken.

Wanneer het water in het systeem afkoelt en de druk afneemt, stroomt het water terug uit het expansievat en in het systeem.

Kortom, het expansievat is ontworpen om de druk in een gesloten verwarmingssysteem te reguleren en te voorkomen dat de druk te hoog wordt en het systeem beschadigt. Het werkt door het opvangen van extra volume dat wordt veroorzaakt door de uitzetting van water in het systeem en het reguleren van de druk in het systeem om de veilige en efficiënte werking van het verwarmingssysteem te waarborgen.