CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Expansievat zelf controleren?

u kunt het expansievat zelf controleren op een aantal veelvoorkomende problemen. Hieronder vindt u een aantal stappen die u kunt volgen om het expansievat te controleren:

  1. Schakel de stroomtoevoer naar de ketel uit en laat het water in het systeem afkoelen.
  2. Controleer de drukmeter op de ketel. De druk moet tussen de 1 en 2 bar zijn. Als de druk lager is dan 1 bar, kan dit duiden op een probleem met het expansievat.
  3. Controleer het expansievat zelf. Het expansievat heeft een klep die u kunt openen om de druk in het vat te controleren. Sluit de watertoevoer af en open de klep. Als er geen druk wordt waargenomen, kan dit duiden op een lekkage in het vat of in de leidingen die naar het vat leiden.
  4. Controleer de luchtdruk in het expansievat. Dit kan worden gedaan met behulp van een bandenspanningsmeter. De luchtdruk moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Als de luchtdruk te laag is, kan het expansievat niet goed werken en kan het systeem overmatig worden belast.
  5. Controleer het membraan van het expansievat. Het membraan is een rubberen of kunststof balg die de gas- of luchtruimte scheidt van het water in het vat. Als het membraan beschadigd is, kan het vat niet goed werken en kan het systeem overmatig worden belast. Als u beschadigingen aan het membraan ziet, moet u het expansievat vervangen.

Het is belangrijk om regelmatig het expansievat en de andere componenten van het verwarmingssysteem te controleren om problemen te voorkomen en de levensduur van het systeem te verlengen. Als u twijfelt over de conditie van uw expansievat of andere onderdelen van het verwarmingssysteem, is het raadzaam om een professionele loodgieter te raadplegen.