CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Gashaard met een open systeem

Een gashaard met een open systeem is een type gashaard waarbij de verbrandingslucht wordt aangevoerd vanuit de ruimte waarin de haard zich bevindt en de rookgassen direct in die ruimte worden uitgestoten. In tegenstelling tot een gesloten systeem haalt een open systeem de benodigde zuurstof voor de verbranding uit de ruimte zelf.

Hoewel gashaarden met een open systeem enkele voordelen kunnen hebben, zoals een sfeervol vlammenspel, zijn er ook enkele belangrijke overwegingen:

  1. Veiligheid: Gashaarden met een open systeem hebben een open verbrandingsproces, wat betekent dat er verbrandingsgassen, waaronder koolmonoxide, in de ruimte kunnen vrijkomen. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de ruimte goed geventileerd is en dat er voldoende toevoer van verse lucht is om de verbranding gezond te houden en de accumulatie van schadelijke gassen te voorkomen.
  2. Energie-efficiëntie: Gashaarden met een open systeem hebben over het algemeen een lager rendement in vergelijking met gashaarden met een gesloten systeem. Omdat ze de benodigde zuurstof uit de ruimte halen en de rookgassen direct in die ruimte uitstoten, gaat er warmte verloren en is de efficiëntie lager.
  3. Onderhoud: Een gashaard met een open systeem kan meer onderhoud vereisen dan een gashaard met een gesloten systeem. Omdat de rookgassen direct in de ruimte worden uitgestoten, kan er meer aanslag en vervuiling ontstaan op muren, plafonds en meubels. Regelmatige reiniging en onderhoud zijn belangrijk om de haard goed te laten functioneren en de ruimte schoon te houden.
  4. Milieueffecten: Gashaarden met een open systeem hebben een grotere impact op de binnenluchtkwaliteit en dragen bij aan de luchtverontreiniging in de directe omgeving. De verbrandingsgassen en eventuele uitgestoten deeltjes kunnen de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden, vooral in goed geïsoleerde ruimtes.