CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Het rookgaskanaal wanneer vervangen?

Het rookgaskanaal, ook wel rookgasafvoer genoemd, is een belangrijk onderdeel van de cv-installatie. Het zorgt ervoor dat de verbrandingsgassen veilig worden afgevoerd naar buiten. Het is daarom belangrijk om het rookgaskanaal goed te onderhouden en tijdig te vervangen wanneer dat nodig is.

Er zijn een aantal situaties waarin het vervangen van het rookgaskanaal aan te raden is:

  1. Bij slijtage: Het rookgaskanaal kan slijten door ouderdom of door het gebruik van agressieve stoffen, zoals zure condensatie. Slijtage kan leiden tot scheurtjes of barsten in het kanaal, waardoor er gevaarlijke gassen in huis kunnen komen. In dat geval is het vervangen van het rookgaskanaal noodzakelijk.
  2. Bij vervanging cv-ketel: Bij het vervangen van de cv-ketel kan het nodig zijn om ook het rookgaskanaal te vervangen. De oude cv-ketel en het rookgaskanaal zijn vaak op elkaar afgestemd en het kan zijn dat het rookgaskanaal niet meer geschikt is voor de nieuwe cv-ketel.
  3. Bij veranderingen aan het dak: Wanneer er veranderingen aan het dak worden aangebracht, bijvoorbeeld door het plaatsen van een dakkapel of het vervangen van dakpannen, kan het zijn dat het rookgaskanaal niet meer goed functioneert. In dat geval moet het rookgaskanaal worden aangepast of vervangen.

Het is belangrijk om bij twijfel een erkende en gecertificeerde installateur te raadplegen. Zij kunnen de staat van het rookgaskanaal beoordelen en adviseren over eventuele vervanging. Het is aan te raden om het rookgaskanaal regelmatig te laten inspecteren en onderhouden om problemen te voorkomen.