CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Hoe bepaal ik het vermogen bij een inbouw gaskachel?

Het bepalen van het vermogen voor een inbouw gaskachel is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de kachel voldoende warmte produceert voor de ruimte waarin deze wordt geïnstalleerd. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Meet de ruimte:
  • Meet de lengte, breedte en hoogte van de ruimte waarin je de inbouw gaskachel wilt plaatsen. Vermenigvuldig deze afmetingen om het volume van de ruimte te berekenen.
 2. Bereken het benodigde vermogen:
  • De algemene richtlijn voor gaskachels is vaak om ongeveer 0,03 kW (30 watt) vermogen per kubieke meter te gebruiken. Vermenigvuldig het volume van de ruimte met deze factor om een ruwe schatting te krijgen van het benodigde vermogen.

  ����������������(��)=�����������������(�3)×0,03��/�3

  • Houd er rekening mee dat deze formule een algemene richtlijn is en dat er andere factoren zijn die van invloed kunnen zijn op het benodigde vermogen, zoals de isolatie van de ruimte, het aantal ramen en de gewenste temperatuur.
 3. Overweeg de isolatiegraad:
  • Net als bij houtkachels is de isolatiegraad van de ruimte belangrijk. Een goed geïsoleerde ruimte kan mogelijk met minder vermogen worden verwarmd dan een slecht geïsoleerde ruimte.
 4. Raadpleeg een professional:
  • Het is verstandig om advies in te winnen bij een professional, bijvoorbeeld een installateur van gaskachels. Zij kunnen rekening houden met specifieke kenmerken van je huis en aanvullende factoren die van invloed zijn op de warmtebehoefte.
 5. Kies voor efficiëntie:
  • Let op de efficiëntie van de inbouw gaskachel bij het bepalen van het vermogen. Een efficiënte kachel kan met minder vermogen voldoen aan de warmtebehoeften van de ruimte.

Zorg ervoor dat de inbouw gaskachel voldoet aan de lokale voorschriften en veiligheidsnormen. Een te hoog vermogen kan leiden tot oververhitting, terwijl een te laag vermogen mogelijk niet voldoende warmte biedt.