CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Hoe hoog is het rendement van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp wordt vaak uitgedrukt in termen van de Coefficient of Performance (COP) bij verwarmingsbedrijf. De COP is de verhouding tussen de geleverde warmte en de verbruikte elektrische energie. Met andere woorden, het geeft aan hoe efficiënt een warmtepomp is in het omzetten van elektrische energie naar warmte.

Het rendement van een warmtepomp kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type warmtepomp, de buitentemperatuur, de gewenste binnentemperatuur en de mate van isolatie in de te verwarmen ruimte. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Lucht-lucht warmtepompen:
  • Deze halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om de binnenruimte te verwarmen. Gemiddeld kunnen lucht-lucht warmtepompen een COP hebben variërend van ongeveer 2 tot 4, wat betekent dat voor elke eenheid elektriciteit die wordt verbruikt, er 2 tot 4 eenheden warmte worden geleverd.
 2. Lucht-water en grond-water warmtepompen:
  • Deze systemen halen warmte uit de lucht of de grond en leveren deze aan het watercircuit van een verwarmingssysteem. Ze kunnen over het algemeen hogere rendementen hebben dan lucht-lucht warmtepompen. De COP kan variëren, maar veel moderne systemen hebben een COP van 3 tot 5 of zelfs hoger.
 3. Inverter-technologie:
  • Systemen met inverter-technologie passen de snelheid van de compressor aan op basis van de behoefte, waardoor ze efficiënter werken bij gedeeltelijke belasting. Dit kan leiden tot hogere rendementen, vooral in situaties waar de vraag naar verwarming niet constant is.
 4. Seizoensgebonden prestatiefactor (SCOP):
  • De SCOP is een maatstaf voor de efficiëntie van een warmtepomp gedurende het hele jaar, rekening houdend met seizoensvariaties in temperatuur en belasting. Het wordt gebruikt om het rendement van een warmtepomp over een volledig verwarmingsseizoen te beoordelen.

Het is belangrijk op te merken dat het rendement van een warmtepomp kan variëren op basis van specifieke modellen, installatieomstandigheden en klimatologische factoren. Bij het overwegen van de aanschaf van een warmtepomp is het verstandig om te kijken naar technische specificaties, COP-waarden en, indien beschikbaar, het energielabel van het specifieke model. Ook kan een professionele installateur je adviseren over de meest geschikte optie voor jouw situatie.