CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Instructie ontluchten radiatoren

Het ontluchten van radiatoren is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van verwarmingssystemen. Het doel is om luchtbellen uit de radiator te verwijderen en ervoor te zorgen dat het verwarmingselement volledig is gevuld met water. Hierdoor wordt de warmteoverdracht optimaal en wordt de verwarming efficiƫnter.

Om een radiator te ontluchten, volg je deze stappen:

Voordat je begint met ontluchten is het verstandig om een doek wat smerig mag worden bij de hand te pakken. Tijdens het ontluchten kan er vuil uit de radiatoren komen.

  1. Zet de verwarming uit: Zet de thermostaat uit en wacht tot de verwarming is afgekoeld voordat je begint met het ontluchten.
  2. Zoek de ontluchtingsklep: Dit is een kleine kraan die zich meestal aan de bovenkant van de radiator bevindt.
  3. Draai de ontluchtingsklep open: Gebruik een sleutel of een moer om de ontluchtingsklep te openen. Laat de lucht eruit ontsnappen totdat water uit de kraan stroomt. Dit duurt meestal enkele seconden tot een minuut.
  4. Sluit de ontluchtingsklep: Draai de kraan stevig dicht wanneer het water uit de radiator stroomt.
  5. Herhaal deze stappen voor elke radiator in je huis.

Houd er rekening mee dat het verwarmingssysteem soms meerdere keren moet worden ontlucht voordat alle luchtbellen zijn verwijderd. Als je de verwarming weer aanzet, let dan op of de radiatoren evenwichtig warm worden en of er geen luchtbellen meer zichtbaar zijn. Kom je er niet uit of is er meer aan de hand? Neem dan contact met onze CO-Vrij partner in de buurt.