CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Hoe ontstaan er luchtbellen in de radiatoren?

Luchtbellen kunnen in radiatoren en het verwarmingssysteem terechtkomen als gevolg van verschillende factoren. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

  1. Bijvullen van het systeem: Wanneer je het verwarmingssysteem bijvult met water, kan er lucht in het systeem komen. Dit kan gebeuren als er lucht in de leidingen of radiatoren zit op het moment van bijvullen.
  2. Nieuwe installaties: Bij het installeren van een nieuw verwarmingssysteem kan lucht in het systeem komen. Het kan tijd kosten voordat alle luchtbellen zijn verdwenen.
  3. Lekkages: Luchtbellen kunnen ook in het systeem terechtkomen als er ergens een lekkage is waardoor lucht wordt aangezogen.
  4. Natuurlijke luchtinsluiting: Lucht kan van nature in het systeem terechtkomen, zelfs zonder duidelijke reden. Dit kan gebeuren als gevolg van oxidatieprocessen of andere chemische reacties in het water.
  5. Opslagtanks: In systemen met expansievaten kan lucht zich ophopen in de bovenkant van het vat. Deze lucht kan dan in het systeem terechtkomen.

Het is belangrijk om regelmatig te controleren op luchtbellen en je verwarmingssysteem indien nodig te ontluchten. Luchtbellen verminderen de efficiƫntie van het systeem, omdat ze de circulatie van het verwarmde water belemmeren. Het ontluchten van radiatoren is een routineonderhoudstaak die de prestaties van je verwarmingssysteem kan verbeteren.