CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

hoe ontstaat koolmonoxide bij een gasfornuis?

Koolmonoxide (CO) is een giftig gas dat kan ontstaan bij verbranding van onvoldoende zuurstof, zoals bij een gasfornuis. Dit gebeurt wanneer het fornuis niet correct wordt gebruikt of onderhouden, of wanneer er problemen zijn met de installatie. Hier zijn enkele redenen waarom koolmonoxide bij een gasfornuis kan ontstaan:

  1. Sluiting van de afvoer: Als de afvoer van het fornuis wordt geblokkeerd, kan er te weinig zuurstof naar het fornuis komen om de brandstof volledig te verbranden. Hierdoor kunnen gassen waaronder koolmonoxide worden gevormd.
  2. Onvoldoende luchtcirculatie: Als er geen goede ventilatie is in de keuken waarin het fornuis staat, kan er te weinig zuurstof aanwezig zijn voor een complete verbranding. Dit kan leiden tot de vorming van koolmonoxide.
  3. Verstopping van de branders: Als de branders verstopt zijn, wordt er minder zuurstof aangevoerd naar de brandstof, waardoor de verbranding niet optimaal is en koolmonoxide kan ontstaan.
  4. Problemen met de installatie: Problemen met de installatie van het fornuis, zoals scheuren of vervormingen in de gasleidingen, kunnen ertoe leiden dat de verbranding onvolledig is en koolmonoxide wordt gevormd.

Het is belangrijk om het gasfornuis regelmatig te onderhouden en te controleren om deze problemen te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. Ook is het aan te bevelen om een rookmelder en CO-detector in de keuken te installeren, zodat u snel alarm krijgt in geval van een CO-uitstoot.