CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Hoe stil is een warmtepomp?

Afhankelijk van het type warmtepomp, het merk en het model, evenals de specifieke omstandigheden van de installatie. Over het algemeen zijn er twee belangrijke geluidsniveaus waar je naar kunt kijken:

  1. Geluidsniveau binnen:
    • Het geluidsniveau van de binnenunit van een warmtepomp, zoals die in een woonruimte is geïnstalleerd, wordt meestal uitgedrukt in decibels (dB). Moderne warmtepompen zijn vaak ontworpen met geluidsarme technologieën, en veel binnenunits hebben geluidsniveaus die vergelijkbaar zijn met normale gesprekstoon, ergens tussen 20 dB en 50 dB.
  2. Geluidsniveau buiten:
    • Het geluidsniveau van de buitenunit van een warmtepomp is vaak iets hoger dan dat van de binnenunit. Dit wordt gemeten op een bepaalde afstand van de unit en kan variëren tussen 50 dB en 70 dB of meer. Het geluidsniveau kan afhankelijk zijn van factoren zoals de grootte van de warmtepomp, de ventilatorsnelheid en de gebruikte technologieën om het geluid te verminderen.

Sommige fabrikanten specificeren het geluidsniveau van hun warmtepompen in de technische specificaties. Bij het vergelijken van verschillende modellen is het verstandig om naar deze specificaties te kijken om een idee te krijgen van het geluidsniveau dat je kunt verwachten.

Als het geluidsniveau belangrijk voor je is, kun je overwegen warmtepompen te kiezen die zijn ontworpen met geluidsreducerende functies of systemen met variabele snelheid (inverter-technologie), omdat deze over het algemeen stiller zijn dan systemen met een constante snelheid. Het is ook belangrijk om een professionele installateur te raadplegen, omdat een goede installatie de geluidsniveaus positief kan beïnvloeden.