CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Je kunt verschillende maatregelen nemen om het risico op koolmonoxidevergiftiging in huis te verkleinen. Bijvoorbeeld je cv-ketel, geiser of gaskachel regelmatig laten controleren. Vanaf 1 april 2023 mag dit alleen nog gebeuren door een CO-Vrij gecertificeerd bedrijf.

Adviezen om het risico op koolmonoxidevergiftiging te beperken

  • Hang een koolmonoxidemelder op. Deze melder waarschuwt als er teveel koolmonoxide (CO) in je woning aanwezig is. Lees meer op co-wijzer.nl waar je het beste je koolmonoxidemelder in huis kan plaatsen.
  • Laat je gasverbrandingsinstallatie minstens 1 keer per 2 jaar controleren door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf in de buurt.
  • Is het tijd om je gasverbrandingsinstallatie te vervangen? Bespreek dan met je gecertificeerd installateur de mogelijkheden. Kijk ook eens naar meer duurzame oplossingen, zoals een (hybride) warmtepomp.
  • Woon je in een appartement, flat of portiekwoning? Bespreek het belang van onderhoud en controle aan de gezamenlijke rookgasafvoer dan met uw vereniging van eigenaren (vve) of verhuurder. En controleer of er een bewijs is waaruit blijkt dat de gezamenlijke rookgasafvoer gecontroleerd en veilig is.

Nieuwe eisen voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties

Vanaf 1 april 2023 gelden er nieuwe eisen voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties. Het doel van deze nieuwe eisen is om ongelukken met koolmonoxide te voorkomen noch terug te brengen. Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) bleek dat 46% van de ongevallen met koolmonoxide komt door de cv-installatie. Op advies van de OvV gelden vanaf 1 april 2023 daarom een aantal nieuwe regels, dit lees je verder hieronder.

Bedrijven met een CO-vrij certificaat mogen alleen nog aan gasverbrandingsinstallaties werken

Vanaf 1 april 2023 zijn bedrijven dit ingeschakeld kunnen worden voor installatie, onderhoud en reparatie aan een CV-ketel, geiser, gashaard of gaskachel verplicht gecertificeerd zijn voor het CO-Vrij certificaat. Zelf klussen aan deze apparaten wordt strafbaar. In het register gasverbrandingsinstallaties staan alle CO-vrij gecertificeerde installatiebedrijven. Je herkent een CO-vrij gecertificeerde installatiebedrijf aan het CO-vrij logo.

Wij hebben een overzicht gemaakt van CO-Vrij gecertificeerde bedrijven in de buurt.

Vind een gecertificeerd bedrijf in de buurt

Gemeenschappelijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer moet in orde zijn

Woon in een portiekwoning, flat of appartement? Dan is je cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel waarschijnlijk aangesloten op een rookgasafvoer die je deelt met je buren. Je VVE is verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan. Zij moet daarom een gecertificeerd installatiebedrijf de gezamenlijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer regelmatig laten controleren en goedkeuren.

Woon je in een complex met alleen huurwoningen? Dan is je verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de gezamenlijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer.

In het informatieblad ‘Samen voorkomen we koolmonoxidevergiftiging’ staat waar je op moet letten bij een gezamenlijke rookgasafvoer. Ook is er een uitgebreide handreiking beschikbaar voor vve’s en beheerders.