CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Hoe werkt een cv ketel met boiler?

Een cv-ketel met een boiler is een verwarmingssysteem dat zowel warm water voor verwarming als warm water voor kraan- en douchegebruik levert. Dit systeem combineert in feite een conventionele cv-ketel met een boiler om aan beide behoeften te voldoen. Hier is hoe het over het algemeen werkt:

 1. Verwarming van het huis:
  • De cv-ketel (centrale verwarmingsketel) is verantwoordelijk voor het verwarmen van water dat door buizen in het hele huis wordt gepompt. Dit hete water stroomt door radiatoren, convectoren of vloerverwarmingssystemen om warmte af te geven aan de kamers.
 2. Warm water voor huishoudelijk gebruik:
  • De boiler, die meestal wordt geïntegreerd in het verwarmingssysteem, verwarmt water dat wordt gebruikt voor douchen, baden, afwassen en andere huishoudelijke doeleinden.
  • Wanneer u warm water nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer u de kraan opendraait of de douche aanzet, wordt het warme water uit de boiler naar de betreffende kranen of douchekoppen geleid.
 3. Thermostaatregeling:
  • Een thermostaat in uw huis regelt de temperatuur van zowel de verwarming als het warme water. U kunt de gewenste temperatuur instellen en het systeem zal proberen deze te handhaven door de cv-ketel en de boiler in- en uit te schakelen.
 4. Efficiëntie:
  • Cv-ketels met boilers zijn over het algemeen efficiënt omdat ze hetzelfde verwarmingswater gebruiken voor zowel verwarming als warm water, wat energie bespaart in vergelijking met afzonderlijke systemen voor verwarming en warm water.
 5. Onderhoud:
  • Periodiek onderhoud is belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel de cv-ketel als de boiler efficiënt blijven werken. Dit kan onder meer het ontluchten van radiatoren, het controleren van de druk in het systeem en het reinigen van de boiler omvatten.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte werking van een cv-ketel met boiler kan variëren afhankelijk van het specifieke merk en model van het systeem. Bovendien kunnen moderne cv-ketels en boilers geavanceerde regelsystemen hebben om de efficiëntie verder te verbeteren en het comfort te vergroten. Het is raadzaam om de handleiding van uw specifieke systeem te raadplegen en eventueel een professional in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie.