CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Een geiser is een apparaat dat water verwarmt door middel van verbranding van brandstof, meestal aardgas. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe een geiser werkt in huis:

  1. Waterinlaat: Het koude water stroomt via een leiding de geiser binnen en komt in een warmtewisselaar terecht.
  2. Ontsteking: De geiser wordt ontstoken door middel van een ontstekingsmechanisme. Hierbij wordt het gas in de brander ontstoken en ontstaat er een vlam.
  3. Verbranding: De vlam verwarmt de warmtewisselaar, waardoor het water dat zich daarin bevindt, wordt verwarmd. Bij een open geiser bevindt de brander zich direct onder de waterbak. Bij een gesloten geiser bevindt de brander zich in een afgesloten ruimte, waarbij de verbrandingslucht van buiten wordt aangevoerd en de rookgassen worden afgevoerd via een afvoerpijp.
  4. Warm wateruitlaat: Het verwarmde water stroomt vervolgens via een uitlaat naar de warmwaterkraan of douche, waar het gebruikt kan worden.
  5. Temperatuurregeling: De geiser heeft meestal een thermostaat om de temperatuur van het water te regelen. Hiermee kan de gewenste watertemperatuur worden ingesteld.

Het is belangrijk om de geiser regelmatig te laten onderhouden en controleren op veiligheid, bijvoorbeeld door een erkende en CO-vrij gecertificeerde installateur. Hierbij worden de verschillende onderdelen van de geiser gecontroleerd en gereinigd, en wordt gekeken of er geen lekkages of andere defecten zijn. Dit zorgt voor een veilige en efficiƫnte werking van de geiser.