CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Uitleg van hoe een pelletkachel doorgaans werkt

Een pelletkachel is een type verwarmingstoestel dat houtpellets verbrandt om warmte te genereren. Het werkt op basis van geautomatiseerde processen die zorgen voor een efficiƫnte en gecontroleerde verbranding.

Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe een pelletkachel doorgaans werkt:

  1. Brandstoftoevoer: De pelletkachel gebruikt houtpellets als brandstof. Deze pellets bestaan uit samengeperst houtafval, zoals zaagsel en houtsnippers, en worden meestal geproduceerd zonder bindmiddelen. De pellets worden opgeslagen in een voorraadbak, ook wel de pelletcontainer genoemd, die zich meestal aan de bovenkant of achterkant van de kachel bevindt.
  2. Toevoermechanisme: Om een constante brandstoftoevoer te garanderen, maakt de pelletkachel gebruik van een automatisch toevoersysteem. Dit systeem maakt gebruik van een vijzel, ook wel een transporteur genoemd, die de pellets vanuit de voorraadbak naar de verbrandingskamer transporteert. De vijzel wordt meestal aangedreven door een motor die gecontroleerd wordt door de kachelregeling.
  3. Ontsteking: Om de verbranding te starten, moet de pelletkachel de pellets ontsteken. Dit wordt meestal gedaan door middel van een elektrische ontsteker of een gloeispiraal. Zodra de ontsteking plaatsvindt, begint de kachel warmte te genereren.
  4. Verbrandingsproces: De verbrandingskamer is ontworpen om een efficiƫnte en schone verbranding te bevorderen. De toegevoerde pellets worden door een regelbaar luchttoevoersysteem gemengd met de benodigde hoeveelheid verbrandingslucht. Dit mengsel van pellets en lucht wordt ontstoken en veroorzaakt een vlam in de verbrandingskamer.
  5. Warmteafgifte: Terwijl de pellets verbranden, wordt warmte gegenereerd. Een ventilator in de kachel trekt koele lucht aan uit de ruimte en blaast deze over de warmtewisselaar. De warmtewisselaar is een metalen component die de warmte van de verbrandingsgassen overdraagt aan de luchtstroom. Hierdoor wordt de lucht verwarmd voordat deze terug de kamer in wordt geblazen. Sommige pelletkachels hebben ook een convectieventilator die de warme lucht gelijkmatig door de ruimte verspreidt.
  6. Regeling en automatisering: Moderne pelletkachels zijn uitgerust met geavanceerde regelsystemen. Deze systemen regelen de toevoer van pellets, de luchttoevoer en de ontsteking. Ze kunnen ook de verbrandingstemperatuur en het vermogen van de kachel regelen. Sommige pelletkachels hebben zelfs een thermostaat waarmee je de gewenste kamertemperatuur kunt instellen, vergelijkbaar met een centrale verwarming.

Het is belangrijk op te merken dat de precieze werking van een pelletkachel