CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Houtkachel aan bij een storm mag dat?

Gebruik van een houtkachel tijdens een storm kan potentiële risico’s met zich meebrengen, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele overwegingen:

  1. Veiligheid van de installatie: Zorg ervoor dat de houtkachel goed is geïnstalleerd en goed onderhouden. Controleer regelmatig of er geen scheuren, lekken of andere defecten zijn die de veiligheid van de kachel in gevaar kunnen brengen.
  2. Ventilatie: Een goede ventilatie is cruciaal bij het gebruik van een houtkachel. Tijdens een storm kunnen windstoten de rook uit de schoorsteen terugduwen in de woning. Zorg ervoor dat de schoorsteen goed trekt en dat er geen rook in de ruimte komt.
  3. Droog hout: Gebruik alleen droog en goed gekliefd hout om te voorkomen dat er te veel rook wordt geproduceerd. Nat hout kan leiden tot een onvolledige verbranding en een ophoping van creosoot in de schoorsteen, wat een brandgevaar kan vormen.
  4. Buitenluchtomstandigheden: Als de storm gepaard gaat met hevige regenval, kan dit invloed hebben op de efficiëntie van de houtkachel en de rookafvoer. Let op de weersomstandigheden en pas het gebruik van de kachel indien nodig aan.
  5. Brandstofsoort: Sommige houtkachels zijn ontworpen om beter te presteren in winderige omstandigheden dan andere. Raadpleeg de handleiding van de kachel voor specifieke aanbevelingen.

Het is altijd verstandig om lokale voorschriften en richtlijnen met betrekking tot het gebruik van houtkachels te raadplegen. Als je twijfelt over de veiligheid, is het wellicht het beste om de houtkachel niet te gebruiken tijdens een storm, vooral als de omstandigheden extreem zijn. Veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben.