CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Een inductie cv-ketel is een type cv-ketel dat werkt op basis van inductieverwarmingstechnologie. In plaats van traditionele verbranding van gas, maakt een inductie cv-ketel gebruik van elektriciteit om warmte te genereren.

Bij een inductie cv-ketel wordt elektrische stroom door een spoel gestuurd, waardoor er een magnetisch veld wordt gecreëerd. Dit magnetische veld verwarmt een warmtewisselaar, die op zijn beurt het water in het cv-systeem verwarmt. Het verwarmde water wordt vervolgens gebruikt voor ruimteverwarming en/of warmwatervoorziening, vergelijkbaar met een traditionele gasgestookte cv-ketel.

Inductie cv-ketels hebben enkele potentiële voordelen:

  1. Efficiëntie: Inductieketels hebben over het algemeen een hoge efficiëntie, omdat ze elektriciteit direct omzetten in warmte zonder energieverlies door verbranding.
  2. Geen uitstoot van verbrandingsgassen: Aangezien er geen verbranding van gas plaatsvindt, stoten inductie cv-ketels geen verbrandingsgassen uit zoals koolmonoxide (CO) en stikstofoxiden (NOx). Dit maakt ze milieuvriendelijker en veiliger in gebruik.
  3. Geschikt voor gebouwen zonder gasaansluiting: Omdat inductie cv-ketels elektriciteit als energiebron gebruiken, zijn ze geschikt voor gebouwen waar geen gasaansluiting beschikbaar is. Dit maakt ze een alternatieve optie voor verwarmingssystemen in dergelijke situaties.

Het is belangrijk op te merken dat inductie cv-ketels hogere elektriciteitskosten met zich mee kunnen brengen in vergelijking met gasgestookte cv-ketels, aangezien elektriciteit meestal duurder is dan gas. Ook vereisen inductie cv-ketels vaak een aangepaste elektrische aansluiting en kunnen ze hogere installatiekosten hebben.

Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen voor gedetailleerd advies en om te bepalen of een inductie cv-ketel geschikt is voor jouw specifieke situatie en behoeften.