CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Kachel plaatsen zonder een schoorsteen kan dat?

Het is mogelijk om een kachel te plaatsen zonder een traditionele schoorsteen door gebruik te maken van alternatieve rookgasafvoersystemen. Hier zijn enkele opties:

 1. Rookgasafvoer door de muur:
  • Een directe afvoer door de muur is een veelvoorkomende optie. Het rookgas wordt via een pijp rechtstreeks naar buiten geleid. Er zijn speciale dubbelwandige rookgasafvoerpijpen beschikbaar die veilig kunnen worden geïnstalleerd.
 2. Concentrische buizen:
  • Concentrische buizen zijn systemen waarbij de afvoerpijp en de luchttoevoerpijp in één buis zijn samengevoegd. Deze systemen worden vaak gebruikt bij gashaarden en pelletkachels.
 3. Elektrische kachels:
  • Elektrische kachels hebben geen rookgasafvoer nodig, omdat ze geen verbrandingsproces hebben. Ze gebruiken elektriciteit om warmte te genereren en zijn een goede optie als er geen mogelijkheid is om een rookafvoersysteem te installeren.
 4. Rookgasafvoer via het dak:
  • In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om een rookgasafvoer door het dak te installeren. Dit vereist echter zorgvuldige planning en installatie om lekkages en andere problemen te voorkomen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de installatie van een kachel zonder schoorsteen specifieke bouwvoorschriften en veiligheidsnormen vereist. Het is ten zeerste aan te raden om een professionele installateur te raadplegen die bekend is met lokale voorschriften en ervaring heeft met alternatieve rookgasafvoersystemen.

Daarnaast is het type kachel van belang. Elektrische kachels zijn doorgaans gemakkelijker te installeren zonder een traditionele rookafvoer, terwijl houtkachels of gashaarden mogelijk meer aandacht vereisen bij het kiezen van een geschikt alternatief.