CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Kan ik nat openhaard hout gebruiken voor de houtkachel?

Het gebruik van nat of vochtig hout in een houtkachel wordt over het algemeen afgeraden. Nat hout heeft een hoog vochtgehalte, en wanneer het wordt verbrand, moet de energie van het vuur worden gebruikt om het vocht te verdampen in plaats van het produceren van warmte. Dit kan leiden tot onvolledige verbranding, lagere temperaturen in de verbrandingskamer en de vorming van schadelijke stoffen.

Hier zijn enkele redenen waarom het niet aan te raden is om nat hout te gebruiken in een houtkachel:

  1. Lagere verbrandingsefficiëntie: Nat hout vereist meer energie om te worden verbrand, aangezien een aanzienlijk deel van de warmte wordt gebruikt om het water te verdampen. Dit leidt tot lagere temperaturen in de verbrandingskamer en verminderde efficiëntie.
  2. Meer rook en schadelijke stoffen: Onvolledige verbranding van nat hout kan leiden tot meer rook en de vorming van schadelijke stoffen zoals creosoot. Creosootafzettingen in het rookkanaal kunnen leiden tot schoorsteenbranden en verminderen de veiligheid van de installatie.
  3. Verhoogde uitstoot van fijnstof: Het verbranden van nat hout kan leiden tot een verhoogde uitstoot van fijnstof, wat zowel schadelijk is voor de luchtkwaliteit binnenshuis als voor het milieu.

Als je hout wilt gebruiken voor je houtkachel, is het belangrijk om goed gedroogd, gekliefd en opgeslagen hout te gebruiken. Het ideale vochtgehalte voor brandhout ligt meestal tussen de 15% en 20%. Droog hout brandt efficiënter, produceert meer warmte en leidt tot een schonere verbranding.

Om het vochtgehalte van het hout te controleren, kun je een vochtmeter gebruiken. Goed gedroogd hout heeft doorgaans een lager vochtgehalte en brandt beter in de houtkachel. Het opslaan van hout op een droge, goed geventileerde plaats kan ook helpen om het vochtgehalte te verminderen.