CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Kies in voor een gesloten of open systeem bij een gashaard?

Een gesloten of open systeem bij een gashaard hangt af van verschillende factoren, waaronder veiligheid, efficiëntie en esthetische voorkeuren. Hier zijn enkele overwegingen voor beide systemen:

 1. Gesloten systeem (ventilatie via buitenlucht):
  • Veiligheid: Een gesloten systeem haalt de verbrandingslucht van buiten en voert de verbrandingsgassen rechtstreeks naar buiten af. Dit vermindert het risico op koolmonoxidevergiftiging, omdat er geen directe uitwisseling van lucht plaatsvindt tussen de verbrandingsruimte en de ruimte waarin de haard is geplaatst.
  • Efficiëntie: Gesloten systemen zijn over het algemeen efficiënter omdat ze de lucht rechtstreeks van buiten halen, waardoor er geen warmte verloren gaat via de binnenlucht.
  • Regelbare luchttoevoer: Vaak hebben gesloten systemen een regelbare luchttoevoer, wat de controle over het verbrandingsproces verbetert.
 2. Open systeem (ventilatie via ruimte):
  • Sfeer en gezelligheid: Open systemen bieden vaak een meer open vlambeeld en kunnen als gezelliger worden ervaren vanwege de directe zichtbaarheid van het vuur.
  • Eenvoudiger te installeren: Open systemen hebben vaak minder complexe installatievereisten omdat ze geen externe luchttoevoer nodig hebben.

Uiteindelijk hangt de keuze af van je prioriteiten. Als veiligheid en efficiëntie belangrijk voor je zijn, is een gesloten systeem wellicht de betere keuze. Als je meer waarde hecht aan de sfeer en gezelligheid van een open vuur, zou je voor een open systeem kunnen kiezen. Het is altijd raadzaam om de aanbevelingen van de fabrikant en lokale veiligheidsvoorschriften te volgen bij het kiezen en installeren van een gashaard.