CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Koolmonoxide lek bij een cv-ketel

Een koolmonoxide (CO) lek bij een cv-ketel is zeer gevaarlijk en kan ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken. Koolmonoxide is een geurloos, kleurloos en smaakloos gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, olie, kolen en hout. Hieronder vindt u enkele stappen die u moet nemen als u vermoedt dat er een CO-lek is bij uw cv-ketel:

  1. Schakel de cv-ketel uit: Als u vermoedt dat er een CO-lek is bij uw cv-ketel, schakel de ketel dan onmiddellijk uit en open ramen en deuren om de ruimte te ventileren. Vermijd het gebruik van lichtschakelaars, stekkers of andere elektrische apparaten, omdat vonken het gas kunnen ontsteken.
  2. Bel de hulpdiensten: Bel onmiddellijk de hulpdiensten (112) en vertel hen dat u vermoedt dat er een CO-lek is bij uw cv-ketel. Verlaat onmiddellijk uw woning en wacht buiten op de hulpdiensten.
  3. Laat de cv-ketel nakijken: Laat uw cv-ketel nakijken door een professionele monteur voordat u deze weer inschakelt. Een professional kan controleren of er een lek is en het probleem oplossen.
  4. Installeer een CO-melder: Installeer een CO-melder in uw woning om u te waarschuwen voor eventuele toekomstige CO-lekken. Zorg ervoor dat de CO-melder voldoet aan de Europese norm EN 50291 en geplaatst is op een juiste plek.
  5. Onderhoud uw cv-ketel regelmatig: Laat uw cv-ketel minstens eenmaal per jaar onderhouden door een professionele monteur om eventuele problemen te voorkomen. Een goed onderhouden cv-ketel zal minder snel problemen veroorzaken.

Koolmonoxide is een stille moordenaar die jaarlijks vele slachtoffers maakt. Het is daarom van groot belang om te allen tijde alert te zijn op mogelijke CO-lekken en snel te handelen als u vermoedt dat er een lek is bij uw cv-ketel.