CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Koolmonoxide (CO) is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas dat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid en zelfs dodelijk kan zijn bij hoge concentraties. Om de veiligheid van burgers te waarborgen, hebben veel overheden wetten en regels opgesteld met betrekking tot koolmonoxide.

In Nederland geldt de ‘Gaswet’ die onder andere regels bevat voor de veiligheid van gasinstallaties, waaronder de verplichting om CO-melders te installeren in woningen en gebouwen waarin een verbrandingstoestel is geplaatst, zoals een cv-ketel, geiser of gaskachel. De overheid adviseert om de CO-melder te plaatsen in de ruimte waar het verbrandingstoestel zich bevindt en op ongeveer 1,5 meter hoogte.

In BelgiĆ« is er de ‘Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 betreffende de veiligheidsvoorschriften voor nieuwe gasinstallaties’, waarin de veiligheidsregels voor gasinstallaties zijn vastgelegd. Het is verplicht om in alle woningen met een gasverwarmingstoestel, een gasboiler of een gashaard een CO-melder te plaatsen.

In de Verenigde Staten hebben veel staten wetten opgesteld om CO-vergiftiging te voorkomen, waaronder de verplichting om CO-melders te plaatsen in gebouwen waar verbrandingstoestellen aanwezig zijn. Daarnaast zijn er regels voor de inspectie en onderhoud van verbrandingstoestellen en schoorstenen.

Het is belangrijk om de specifieke wetten en regels in je land en regio te raadplegen om te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet en je huis en gebouwen veilig zijn voor koolmonoxide.