CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Kun je alles stoken in een allesbrander?

Allesbranders worden vaak  gepresenteerd als kachels die verschillende soorten brandstof kunnen verbranden, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met wat je daadwerkelijk in zo’n kachel verbrandt. Hoewel ze flexibeler zijn dan sommige andere kachels, zijn er nog steeds beperkingen en aanbevelingen:

  1. Brandstoftypes: Allesbranders zijn meestal ontworpen om verschillende soorten brandstof te verbranden, zoals hout, kolen, turf, en soms ook papierafval of karton. Echter, niet alle materialen zijn geschikt of veilig om te verbranden. Behandel altijd de aanbevelingen van de fabrikant als leidraad voor wat je in de kachel kunt verbranden.
  2. Vochtigheid: Droge brandstof is cruciaal voor efficiënte en veilige verbranding. Vooral bij hout is het essentieel dat het goed gedroogd is om te voorkomen dat het te veel rook, creosootvorming en onvolledige verbranding veroorzaakt.
  3. Chemisch behandeld of geverfd hout: Vermijd het verbranden van hout dat behandeld is met chemicaliën, gelakt of geverfd is, omdat dit giftige dampen kan produceren.
  4. Plastic, rubber, en afvalmaterialen: Het is absoluut niet veilig om plastic, rubber, afval of geverfd hout te verbranden in een kachel vanwege de giftige dampen die vrijkomen. Dit kan niet alleen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar het kan ook schade toebrengen aan de kachel en het rookkanaal.
  5. Milieuvriendelijkheid: Houd rekening met de impact op het milieu bij het kiezen van brandstof. Sommige materialen, zoals kolen, kunnen aanzienlijk meer vervuiling veroorzaken dan andere.

Hoewel allesbranders flexibeler zijn, moeten ze nog steeds met zorg worden gebruikt en mag alleen geschikte brandstof worden verbrand. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en verstandig om te gaan met het gebruik van een allesbrander om veiligheid en efficiëntie te waarborgen.