CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Kun je een houtkachel ook zelf plaatsen?

Het zelf plaatsen van een houtkachel kan mogelijk worden overwogen als je ervaring hebt met bouwwerkzaamheden en kennis hebt van de lokale bouwvoorschriften en veiligheidsnormen. Echter, het installeren van een houtkachel is geen eenvoudige klus en vereist nauwkeurigheid en vakmanschap om ervoor te zorgen dat de kachel veilig en efficiënt functioneert. Hier zijn enkele overwegingen:

  1. Lokale voorschriften: Controleer de lokale bouwvoorschriften, regels en vergunningseisen met betrekking tot het plaatsen van houtkachels. In sommige gebieden is het verplicht om een professionele installateur in te schakelen.
  2. Veiligheid: De veiligheid is van het grootste belang bij het installeren van een houtkachel. Dit omvat het correct aansluiten van de rookkanalen, het voldoen aan de juiste afstanden tot brandbare materialen, en ervoor zorgen dat de installatie voldoet aan de vereiste normen.
  3. Kennis van het systeem: Begrijp hoe het rookkanaal moet worden aangesloten op de schoorsteen, welke materialen moeten worden gebruikt en welke afstandsnormen moeten worden nageleefd. Kennis van de verbrandingsefficiëntie en de luchttoevoerregelingen van de specifieke kachel is ook belangrijk.
  4. Vloerbescherming: Zorg voor een geschikte vloerbescherming rond de kachel. Dit kan variëren afhankelijk van het type vloer en de lokale voorschriften.
  5. Schoorsteeninspectie: Als je een bestaande schoorsteen gebruikt, moet deze in goede staat zijn. Het is raadzaam om een professionele inspectie uit te laten voeren om ervoor te zorgen dat de schoorsteen geschikt is voor gebruik.
  6. Gereedschappen en materialen: Beschikken over de juiste gereedschappen en materialen is essentieel. Dit omvat vuurvaste kit, geschikte leidingen, en mogelijk bouwmaterialen voor vloerbescherming.

Als je twijfels hebt of niet zeker bent van je vaardigheden, is het verstandig om een erkende professional in te schakelen voor de installatie van de houtkachel. Een professionele installateur kan niet alleen zorgen voor een veilige installatie, maar kan ook advies geven over het optimale ontwerp en de efficiënte werking van de kachel. Het niet naleven van de juiste installatieprocedures kan leiden tot veiligheidsproblemen, dus het is belangrijk om deze taak serieus te nemen.