CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Er zijn verschillende manieren om het rendement van een houtkachel te verhogen. Hier zijn enkele suggesties:

  1. Gebruik droog hout: Droog hout verbrandt efficiënter dan vochtig hout, omdat het minder energie nodig heeft om het vocht te verdampen voordat het kan verbranden. Gebruik dus goed gedroogd hout met een vochtgehalte van minder dan 20%.
  2. Gebruik geschikt hout: Sommige houtsoorten zijn beter geschikt voor verbranding dan andere. Zachte houtsoorten, zoals dennen en sparren, branden sneller en produceren meer rook en as. Hardere houtsoorten, zoals eiken en esdoorn, verbranden langzamer en produceren minder rook en as. Kies dus voor een geschikte houtsoort voor je kachel.
  3. Stook de kachel goed op: Als je de kachel goed opstookt, bereik je een hogere verbrandingstemperatuur, waardoor de verbranding efficiënter wordt. Plaats het hout dicht bij elkaar en open de luchttoevoer om de vlammen te laten oplaaien. Zodra het hout goed brandt, kun je de luchttoevoer verminderen.
  4. Zorg voor een goede luchttoevoer: Een goede luchttoevoer is essentieel voor een efficiënte verbranding. Zorg ervoor dat de luchttoevoeropeningen niet verstopt zijn en open de luchttoevoer voldoende om voldoende zuurstof aan de vlammen te leveren.
  5. Reinig regelmatig de kachel: Een schone kachel werkt efficiënter dan een vuile kachel. Verwijder regelmatig as en roet uit de kachel en veeg het roet uit de schoorsteen om de luchtstroom te verbeteren.

Met deze tips kun je het rendement van uw houtkachel verbeteren en uw huis op een efficiëntere manier verwarmen.