CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Nee, je kunt niet zomaar een houtkachel plaatsen. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden voordat je een houtkachel plaatst.

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is om de kachel te plaatsen en dat de kachel op een stevige en vlakke ondergrond staat. Een houtkachel weegt al snel enkele honderden kilo’s en moet veilig worden geplaatst om te voorkomen dat de kachel omvalt.

Ten tweede moet je een geschikt rookkanaal hebben om de rook en de verbrandingsgassen veilig af te voeren naar buiten. Het rookkanaal moet voldoen aan de lokale bouwvoorschriften en veiligheidsnormen en moet worden geïnstalleerd door een professionele installateur.

Ten derde moet je ervoor zorgen dat de ruimte waarin de kachel wordt geplaatst voldoende ventilatie heeft. Een houtkachel gebruikt zuurstof uit de ruimte voor de verbranding en produceert daarbij ook koolmonoxide en andere verbrandingsgassen die moeten worden afgevoerd.

Tot slot moet je ervoor zorgen dat je een geschikte brandstof hebt voor de kachel. Hout moet droog en goed gekloofd zijn om goed te kunnen branden en om te voorkomen dat er te veel rook en roet wordt geproduceerd.

Het is aan te raden om een professionele installateur te raadplegen voordat je een houtkachel plaatst om ervoor te zorgen dat de kachel veilig en correct wordt geïnstalleerd en om te voldoen aan alle lokale bouwvoorschriften en veiligheidsnormen.