CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Mag je de thermostaat lager zetten dan 15 graden bij vorst?

Aanbevolen word om de binnentemperatuur van een woning niet lager dan 15 graden Celsius te laten zakken, zelfs bij vorst. Het handhaven van een minimale temperatuur in huis helpt om verschillende problemen te voorkomen:

  1. Bevriezing van leidingen: Als de binnentemperatuur te laag wordt, bestaat het risico dat waterleidingen bevriezen. Bevroren leidingen kunnen barsten en leiden tot waterlekkages en aanzienlijke schade aan het huis.
  2. Comfort: Een temperatuur lager dan 15 graden Celsius kan als oncomfortabel worden ervaren. Het kan ook problematisch zijn voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, kinderen of mensen met gezondheidsproblemen.
  3. Condensatieproblemen: Te lage temperaturen in huis kunnen leiden tot condensatieproblemen, zoals schimmelvorming. Een minimale temperatuur helpt bij het voorkomen van vochtproblemen en schimmelgroei.
  4. Energie-efficiëntie: Als de temperatuur te laag wordt ingesteld, moet de verwarming extra hard werken om het huis op te warmen wanneer je de temperatuur weer wilt verhogen. Dit kan leiden tot hogere energiekosten.

Hoewel 15 graden Celsius als een algemene richtlijn wordt beschouwd, kan de ideale minimale temperatuur variëren afhankelijk van individuele behoeften en klimatologische omstandigheden. Sommige mensen verkiezen misschien een iets hogere minimumtemperatuur voor meer comfort en om risico’s op problemen zoals condensatie te verminderen.

Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke kenmerken van je woning, zoals isolatie en ventilatie, evenals de aanwezigheid van kwetsbare systemen zoals waterleidingen. Als je van plan bent om de thermostaat lager te zetten bij vorst, zorg er dan voor dat je woning goed geïsoleerd is en neem indien nodig extra maatregelen om bevriezingsrisico’s te verminderen. Het is ook raadzaam om te overleggen met een professional als je specifieke vragen hebt over de temperatuurinstellingen voor jouw woning.