CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Moet de schoorsteen van een houtkachel gecontroleerd worden?

Regelmatig controleren en onderhouden van de schoorsteen van een houtkachel is van essentieel belang voor een veilige en efficiënte werking. Een goed functionerende schoorsteen zorgt voor een goede trek, voert rookgassen veilig af en minimaliseert het risico op creosootophoping, wat kan leiden tot schoorsteenbranden. Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot het controleren van de schoorsteen:

  1. Creosootafzetting: Creosoot is een teerachtige substantie die zich kan vormen wanneer rookgassen afkoelen tijdens het stoken en condenseren op de wanden van de schoorsteen. Te veel creosoot kan leiden tot schoorsteenbranden. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op creosootafzettingen en deze te verwijderen.
  2. Inspectie van de schoorsteen: Laat de schoorsteen regelmatig inspecteren door een professionele schoorsteenveger. Een inspectie kan problemen identificeren, zoals scheuren, verstoppingen of andere schade die de werking van de schoorsteen kan beïnvloeden.
  3. Schoonmaakfrequentie: Het is aan te raden om de schoorsteen minstens één keer per jaar te laten reinigen, maar dit kan vaker nodig zijn, afhankelijk van het type brandstof dat wordt gebruikt, de mate van gebruik en andere factoren. Bij intensief gebruik of bij het stoken van hout met een hoog harsgehalte kan vaker reinigen nodig zijn.
  4. Veiligheid bij gebruik: Als je opmerkt dat er rook in de kamer komt, de aanwezigheid van creosoot in de kachel, of als de trek aanzienlijk is verminderd, moet de schoorsteen onmiddellijk worden geïnspecteerd en indien nodig worden gereinigd.
  5. Correcte installatie: Zorg ervoor dat de schoorsteen correct is geïnstalleerd volgens de geldende normen en voorschriften. Een goed ontworpen en correct geïnstalleerde schoorsteen draagt bij aan een efficiënte werking.
  6. Gebruik van juiste brandstof: Het gebruik van goed gedroogd en geschikt brandhout vermindert de vorming van creosoot en draagt bij aan een schonere verbranding.

Regelmatige inspectie en onderhoud van de schoorsteen zijn niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar dragen ook bij aan een efficiëntere werking van de houtkachel. Het is raadzaam om een professionele schoorsteenveger in te schakelen voor grondige inspecties en reinigingen.