CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Moet ik de schoorsteen laten controleren van een gaskachel?

Het is belangrijk om regelmatig de schoorsteen van een gaskachel te laten controleren. Zelfs bij moderne gaskachels die efficiënter zijn in het produceren van schone verbrandingsgassen, is periodiek onderhoud essentieel om ervoor te zorgen dat alles goed blijft functioneren en dat er geen potentiële veiligheidsproblemen ontstaan.

Hier zijn enkele redenen waarom het controleren van de schoorsteen belangrijk is:

  1. Verwijderen van roet en afzettingen: Tijdens het verbrandingsproces kunnen er roet en andere afzettingen in de schoorsteen accumuleren. Deze afzettingen kunnen de luchtstroom belemmeren en het risico op een schoorsteenbrand vergroten.
  2. Controle op lekken: Een schoorsteeninspectie kan eventuele lekken of schade aan de schoorsteenwand identificeren. Lekkages kunnen leiden tot problemen zoals het binnendringen van vocht, wat schade aan de schoorsteen en het omliggende gebied kan veroorzaken.
  3. Veiligheid van de verbrandingsgassen: Een goed functionerende schoorsteen zorgt ervoor dat verbrandingsgassen veilig naar buiten worden afgevoerd, inclusief schadelijke stoffen zoals koolmonoxide. Als er problemen zijn met de schoorsteen, kan dit de luchtkwaliteit in huis negatief beïnvloeden.
  4. Efficiëntie van de kachel: Een schone en goed functionerende schoorsteen draagt bij aan de efficiëntie van de gaskachel. Een geblokkeerde of vervuilde schoorsteen kan de prestaties van de kachel verminderen.

Raadpleeg de handleiding van je specifieke gaskachel voor aanbevelingen met betrekking tot onderhoud en controle. Over het algemeen wordt aanbevolen om jaarlijks een inspectie en schoorsteenvegen uit te voeren, maar dit kan variëren afhankelijk van het gebruik en lokale voorschriften. Het is altijd verstandig om een professionele schoorsteenveger in te schakelen voor deze taken.