CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Onderhoud van een allesbrander?

Het regelmatig onderhouden van een allesbrander is cruciaal om de efficiëntie te behouden, veiligheid te waarborgen en de levensduur te verlengen. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudstaken:

  1. Schoonmaken van as en roet: Verwijder regelmatig de asresten uit de verbrandingskamer. Een laagje as van ongeveer 2-3 centimeter is goed om de kachel te isoleren, maar als het te veel wordt, kan het de efficiëntie verminderen.
  2. Controle van afdichtingen en ventilatie: Controleer de afdichtingen rond de deur en de ventilatieopeningen regelmatig. Vervang versleten of beschadigde afdichtingen om luchtlekken te voorkomen.
  3. Schoorsteenvegen: Laat jaarlijks of halfjaarlijks je schoorsteen vegen om opgehoopt roet en creosoot te verwijderen. Dit vermindert het risico op schoorsteenbrand en zorgt voor een betere luchtstroom.
  4. Controle van glas en vuurhaard: Reinig het glas van de kachel regelmatig om een helder zicht op het vuur te behouden. Controleer ook de vuurhaard op eventuele barsten of beschadigingen.
  5. Inspectie van brandstoftoevoer: Als je een allesbrander hebt die verschillende soorten brandstof kan verbranden, zorg er dan voor dat de toevoermechanismen goed functioneren en vrij zijn van verstoppingen.
  6. Onderhoud van externe delen: Als er externe delen zoals ventilatoren of warmtewisselaars aanwezig zijn, volg dan de specifieke onderhoudsinstructies van deze onderdelen zoals gespecificeerd door de fabrikant.
  7. Periodiek onderhoud door een professional: Laat je allesbrander af en toe nakijken door een professional om ervoor te zorgen dat alles correct functioneert. Ze kunnen ook mogelijke problemen identificeren voordat ze groter worden.

Zorg ervoor dat je de specifieke instructies van de fabrikant opvolgt met betrekking tot het onderhoud van je allesbrander. Regelmatig onderhoud zorgt niet alleen voor een efficiënte werking van de kachel, maar bevordert ook de veiligheid ervan.