CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Bij het plaatsen van een pelletkachel zijn er enkele belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele punten om te overwegen bij het plaatsen van een pelletkachel:

  1. Veiligheid en brandveiligheid: Pelletkachels moeten worden geplaatst op een stevige, niet-brandbare ondergrond, zoals een tegelvloer of een metalen plaat. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de kachel om de veilige werking en toegang voor onderhoud mogelijk te maken. Houd ook rekening met de minimale afstand tot brandbare materialen volgens de instructies van de fabrikant.
  2. Rookgasafvoer: Een pelletkachel produceert rookgassen die veilig naar buiten moeten worden afgevoerd. Er zijn twee opties: een bestaande schoorsteen of een speciale rookgasafvoerpijp. Als je een schoorsteen gebruikt, moet deze mogelijk worden aangepast of geveegd voordat de pelletkachel kan worden aangesloten. Als je een rookgasafvoerpijp gebruikt, moet deze correct worden geïnstalleerd volgens de instructies van de fabrikant.
  3. Luchttoevoer: Een pelletkachel heeft verse lucht nodig voor de verbranding. Zorg ervoor dat er een luchttoevoer beschikbaar is in de buurt van de kachel. Dit kan een externe luchttoevoerpijp zijn die naar buiten leidt of een luchtinlaatopening in de muur of vloer in de ruimte waar de kachel wordt geplaatst.
  4. Elektrische aansluiting: Een pelletkachel vereist elektriciteit om te werken. Zorg ervoor dat er een geaard stopcontact in de buurt is om de kachel op aan te sluiten. Controleer ook of het stopcontact het juiste vermogen heeft om de pelletkachel te voeden.
  5. Pelletopslag: Overweeg waar je de pellets wilt opslaan. Pellets worden meestal geleverd in zakken of kunnen in een aparte opslagcontainer worden bewaard. Zorg ervoor dat de opslagruimte droog is en beschermd tegen vocht om de kwaliteit van de pellets te behouden.
  6. Professionele installatie: Het wordt sterk aanbevolen om een professionele installateur in te schakelen voor het plaatsen van een pelletkachel. Een ervaren installateur kan de juiste locatie bepalen, de benodigde aansluitingen maken en ervoor zorgen dat alles voldoet aan de veiligheidsvoorschriften en lokale bouwvoorschriften.

Het is belangrijk om de instructies en richtlijnen van de fabrikant van jouw pelletkachel te raadplegen en te volgen, evenals eventuele specifieke vereisten die kunnen gelden in jouw regio. Een professionele installateur kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes en een veilige en effici├źnte installatie van de pelletkachel garanderen.