CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Pomp uitzetten in de zomer voor de vloerverwarming?

In de zomerperiode, wanneer er geen behoefte is aan verwarming, overwegen sommige mensen om de circulatiepomp van de vloerverwarming uit te schakelen. Dit kan verschillende redenen hebben:

  1. Energiebesparing: Door de pomp uit te schakelen wanneer er geen behoefte is aan verwarming, bespaar je elektriciteit die anders continu zou worden gebruikt om het water door het vloerverwarmingssysteem te laten circuleren.
  2. Verlenging levensduur: Het uitschakelen van de pomp gedurende langere perioden wanneer het systeem niet in gebruik is, kan helpen om de levensduur van de pomp te verlengen door minder slijtage.

Er zijn echter ook enkele overwegingen en voorzorgsmaatregelen:

  1. Risico op condensatie: Als de vloerverwarmingssysteemleidingen en buizen koud worden wanneer de pomp is uitgeschakeld, kan er in vochtige omstandigheden condensatie optreden binnen het systeem. Dit kan leiden tot corrosie of andere schade aan het systeem.
  2. Verminderde efficiƫntie bij herstart: Wanneer je de vloerverwarmingspomp opnieuw inschakelt na een periode van inactiviteit, kan het even duren voordat het systeem weer volledig operationeel is.

Als je ervoor kiest om de pomp in de zomer uit te schakelen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om mogelijke problemen te minimaliseren:

  • Controleer de handleiding van het vloerverwarmingssysteem of raadpleeg een professional voor specifieke instructies met betrekking tot het uitschakelen van de pomp.
  • Overweeg om de pomp periodiek gedurende korte tijd in te schakelen om stagnatie en condensatie in het systeem te voorkomen.
  • Als alternatief kun je de pomp op een lagere snelheid laten draaien in plaats van volledig uit te schakelen, wat kan helpen bij het voorkomen van stagnatie en condensatie.

Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een ervaren installateur voordat je de pomp van je vloerverwarmingssysteem uitschakelt, omdat de beste aanpak kan variƫren op basis van het specifieke type vloerverwarmingssysteem en de omstandigheden van je huis.