CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Rendement van een hybride warmtepomp?

Rendement van een hybride warmtepomp wordt ook vaak uitgedrukt in de Coëfficiënt van Prestatie (COP). De COP geeft de verhouding weer tussen de geleverde verwarmingsenergie en de verbruikte elektrische energie. Het rendement kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de buitentemperatuur, de gewenste watertemperatuur, de efficiëntie van de warmtepomp en de gebruiksomstandigheden.

Een hybride warmtepomp combineert doorgaans een elektrische warmtepomp met een conventionele verwarmingsketel (bijvoorbeeld op gas). De warmtepomp werkt efficiënter bij milde temperaturen, terwijl de conventionele verwarmingsketel wordt ingeschakeld bij lagere buitentemperaturen of wanneer extra verwarmingscapaciteit nodig is.

De COP van de warmtepompcomponent kan vergelijkbaar zijn met die van een standalone lucht-water warmtepomp, met waarden die in gunstige omstandigheden boven 3 kunnen liggen.

Het totale rendement van de hybride warmtepomp hangt echter ook af van hoe vaak en onder welke omstandigheden de conventionele verwarmingsketel wordt gebruikt. Het is belangrijk om te weten hoe het systeem is geconfigureerd en hoe het omschakelt tussen de warmtepomp en de conventionele verwarming.

Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp is het raadzaam om de technische specificaties te raadplegen en, indien mogelijk, informatie te verkrijgen over het te verwachten rendement onder verschillende omstandigheden. Ook hier kan de seizoensgebonden prestatiefactor (SPF) nuttig zijn om het rendement over een heel jaar te beoordelen.