CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

De rookgasafvoermethode van een pelletkachel is de manier waarop de verbrandingsgassen worden afgevoerd vanuit de kachel naar buiten toe. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan gebeuren, afhankelijk van het type pelletkachel en de installatie ervan.

Er zijn over het algemeen drie soorten rookgasafvoersystemen voor pelletkachels: natuurlijke trek, geforceerde trek en balansventilatie.

  • Natuurlijke trek: Bij een natuurlijke trek wordt de rook via een rookkanaal naar buiten geleid door middel van natuurlijke opwaartse stroming van warme lucht. Het rookkanaal moet in dit geval voldoen aan bepaalde eisen, zoals de juiste diameter en voldoende hoogte om voldoende trek te creëren.
  • Geforceerde trek: Bij een geforceerde trek wordt de rook via een ventilator naar buiten geleid. Dit kan handig zijn als het rookkanaal niet de juiste hoogte of diameter heeft om een goede natuurlijke trek te creëren.
  • Balansventilatie: Bij balansventilatie wordt de kamer waarin de kachel staat, van verse lucht voorzien via een ventilatiesysteem en wordt de gebruikte lucht afgevoerd via een aparte afvoer. Hierbij wordt er gezorgd voor een juiste balans tussen aanvoer en afvoer van lucht.

Het is belangrijk om de juiste rookgasafvoermethode te kiezen en deze op de juiste manier te installeren om ervoor te zorgen dat de pelletkachel veilig en efficiënt werkt. Het is aan te raden om een erkende en CO-vrij gecertificeerde installateur in te schakelen voor de installatie van de pelletkachel en de rookgasafvoer.