CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Verschil tussen vloerverwarming en hoofdverwarming?

Vloerverwarming en hoofdverwarming zijn beide manieren om een ruimte te verwarmen, maar ze verschillen in hoe ze warmte leveren en welk deel van de ruimte ze verwarmen.

 1. Vloerverwarming:
  • Dit systeem verwarmt de ruimte door warm water door buizen te laten circuleren die in de vloer zijn ingebed.
  • Het warme water in de buizen verwarmt de vloer, die op zijn beurt warmte afgeeft aan de ruimte en de objecten erboven.
  • Vloerverwarming zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling en kan helpen om de temperatuur in de kamer constant te houden.
 2. Hoofdverwarming:
  • Hoofdverwarming verwijst meestal naar een verwarmingssysteem, zoals radiatoren of convectoren, dat op een hogere positie in de kamer is geïnstalleerd, zoals aan de wanden of onder ramen.
  • Deze systemen verwarmen de lucht in de ruimte door convectie, waarbij warme lucht stijgt en koude lucht daalt, waardoor een natuurlijke circulatie ontstaat.
  • Hoofdverwarmingssystemen kunnen de lucht snel verwarmen, maar de warmteverdeling kan variëren, met warmere temperaturen bij de radiator en koelere gebieden elders in de ruimte.

Het belangrijkste verschil tussen vloerverwarming en hoofdverwarming is dus de manier waarop ze warmte afgeven aan de ruimte: vloerverwarming verwarmt de vloer en straalt geleidelijk warmte uit, terwijl hoofdverwarmingssystemen de lucht in de kamer verwarmen, wat zorgt voor snellere temperatuurstijgingen maar mogelijk minder gelijkmatige warmteverdeling.