CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Verschillen in soort houtkachels?

Er zijn verschillende soorten houtkachels, elk met hun eigen ontwerp, brandstofbron en functionaliteit. Hier zijn enkele van de meest voorkomende types:

  1. Traditionele houtkachels: Dit zijn de klassieke kachels die hout als brandstof gebruiken. Ze hebben meestal een eenvoudig ontwerp en verwarmen een ruimte door convectie en stralingswarmte.
  2. Pelletkachels: Deze kachels verbranden samengeperste houtpellets als brandstof. Ze zijn geautomatiseerd en kunnen worden ingesteld op een bepaalde temperatuur. Pelletkachels hebben vaak ook een elektrische ontsteking en een automatische toevoer van pellets.
  3. Speksteenkachels: Deze kachels zijn gemaakt van speksteen, een natuurlijk materiaal dat warmte vasthoudt en langzaam afgeeft. Ze kunnen een langere tijd warmte blijven afgeven, zelfs nadat het vuur gedoofd is.
  4. Cilinderkachels: Dit zijn kachels met een cilindrische vorm en vaak een modern ontwerp. Ze gebruiken hout of pellets als brandstof en zijn ontworpen voor efficiënte warmteafgifte.
  5. CV-houtkachels: Deze kachels zijn gekoppeld aan het centrale verwarmingssysteem van een huis en kunnen warmte leveren aan radiatoren of vloerverwarming. Ze zijn efficiënt voor het verwarmen van zowel de ruimte waarin ze zich bevinden als andere delen van het huis.
  6. Inbouwhaarden: Dit zijn houtkachels die in de muur of in een bestaande open haard worden ingebouwd. Ze bieden vaak een betere warmteafgifte en efficiëntie dan traditionele open haarden.

De keuze voor een bepaald type houtkachel hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen, het gewenste niveau van automatisering, de beschikbaarheid van brandstof en het ontwerp dat het beste bij je interieur past.