CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Een houtkachel kan inderdaad voor vervuilde stoffen in huis zorgen. Bij het stoken van hout komen namelijk verschillende stoffen vrij, zoals fijnstof, roet, koolmonoxide en stikstofoxiden. Deze stoffen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals luchtwegklachten en irritaties aan ogen en luchtwegen.

Om de hoeveelheid vervuilde stoffen in huis te verminderen, kun je het volgende doen:

  1. Zorg voor een goede luchtafvoer en ventilatie: Laat regelmatig frisse lucht binnen en zorg voor een goede ventilatie van de ruimte waar de houtkachel staat. Dit kan door bijvoorbeeld een raam open te zetten of een ventilatierooster te plaatsen.
  2. Gebruik schoon en droog hout: Gebruik alleen schoon en droog hout om te stoken. Nat of geverfd hout zorgt voor meer rook en schadelijke stoffen.
  3. Laat de kachel goed branden: Laat de kachel goed branden en zorg voor een volledige verbranding van het hout. Dit voorkomt de vorming van onvolledig verbrandingsproducten zoals koolmonoxide.
  4. Onderhoud de kachel regelmatig: Laat de kachel regelmatig schoonmaken en onderhouden, zodat deze optimaal blijft werken en minder vervuilde stoffen uitstoot.
  5. Overweeg alternatieven: Overweeg om over te stappen op alternatieve verwarmingssystemen, zoals een gas- of elektrische haard. Deze systemen stoten minder vervuilde stoffen uit en zijn vaak energiezuiniger.

Als je gezondheidsproblemen ervaart door de houtkachel, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.