CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Voor welke houtkachel moet je kiezen?

Het aanschaffen van een houtkachel zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat de kachel voldoet aan jouw verwachtingen en behoeften. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Type houtkachel:
  • Vrijstaande kachel: Deze kachels staan los van de muur en kunnen in verschillende stijlen en maten verkrijgbaar zijn.
  • Inbouwkachel of inzethaard: Deze kachels worden ingebouwd in een bestaande open haardopening of worden geïnstalleerd in een nieuw te bouwen ombouw.
 2. Vermogen en verwarmingscapaciteit:
  • Kies een houtkachel met voldoende vermogen om de ruimte waarin deze wordt geplaatst effectief te verwarmen. Het vermogen wordt vaak uitgedrukt in kilowatt (kW).
 3. Brandstofefficiëntie:
  • Let op het rendement van de kachel, wat aangeeft hoe efficiënt de kachel de warmte genereert. Kachels met een hoger rendement zetten meer van de verbrande warmte om in bruikbare warmte.
 4. Brandstofverbruik:
  • Sommige kachels kunnen efficiënter omgaan met hout, waardoor je minder vaak hout hoeft toe te voegen. Kijk naar kachels met een lager brandstofverbruik.
 5. Emissies en milieuvriendelijkheid:
  • Moderne houtkachels zijn vaak ontworpen met een lage uitstoot van deeltjes en zijn daarmee milieuvriendelijker. Let op modellen die voldoen aan emissienormen.
 6. Kwaliteit van de constructie:
  • Kies een kachel van hoogwaardige materialen en vakmanschap. Duurzame materialen zoals gietijzer en staal kunnen de levensduur van de kachel verlengen.
 7. Ontwerp en stijl:
  • Overweeg het ontwerp en de stijl van de houtkachel om ervoor te zorgen dat deze past bij de inrichting van de ruimte. Kachels zijn er in verschillende stijlen, van traditioneel tot modern.
 8. Veiligheidsvoorzieningen:
  • Controleer of de houtkachel is voorzien van de juiste veiligheidskenmerken, zoals een veiligheidsglas, een vonkenvanger en een goede luchtcirculatie.
 9. Installatie en plaatsing:
  • Overweeg de installatievereisten en zorg ervoor dat je kachel voldoet aan de lokale bouwvoorschriften. Denk ook na over waar de kachel zal worden geplaatst en hoe deze wordt aangesloten op het rookkanaal.
 10. Prijs en budget:
  • Bepaal je budget en zoek naar een houtkachel die aan jouw eisen voldoet binnen dat budget.

Het is altijd raadzaam om deskundig advies in te winnen bij een erkende installateur voordat je een houtkachel kiest en installeert. Een professional kan je helpen bij het kiezen van de juiste grootte en het type kachel voor jouw specifieke situatie en kan ervoor zorgen dat de installatie veilig en conform de voorschriften wordt uitgevoerd.