CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Waar kun je een warmtepomp plaatsen?

Het plaatsen van een warmtepomp hangt af van het type warmtepomp en de beschikbare ruimte op jouw locatie. Hier zijn enkele algemene plaatsingsmogelijkheden voor verschillende soorten warmtepompen:

 1. Lucht-lucht warmtepomp:
  • Buitenunit: De buitenunit van een lucht-lucht warmtepomp wordt meestal aan de buitenkant van het gebouw geplaatst. Dit kan op de grond zijn, aan een muur of op het dak, afhankelijk van de beschikbare ruimte en lokale regelgeving.
  • Binnenunit: De binnenunit, die de warmte afgeeft aan de binnenruimte, wordt typisch geïnstalleerd aan de wand of aan het plafond, vaak in de ruimtes die je wilt verwarmen of koelen.
 2. Lucht-water warmtepomp:
  • Buitenunit: Ook hier wordt de buitenunit vaak buiten geplaatst, vergelijkbaar met de lucht-lucht warmtepomp.
  • Binnenunit: De binnenunit van een lucht-water warmtepomp is meestal een hydraulische eenheid die wordt aangesloten op het verwarmingssysteem van het gebouw. Deze eenheid kan worden geplaatst in een technische ruimte, bijvoorbeeld in de kelder.
 3. Grond-water warmtepomp:
  • Grondlussen: Voor grond-water warmtepompen worden grondlussen onder de grond geplaatst. Dit vereist voldoende ruimte op het terrein. De grondlussen kunnen horizontaal worden geplaatst (indien ruimte beschikbaar is) of verticaal (indien er beperkte horizontale ruimte is).
  • Warmtepompunit: De eigenlijke warmtepompunit, die de warmte uit de grondlussen haalt, wordt binnen in het gebouw geïnstalleerd, vaak in een technische ruimte.
 4. Water-water warmtepomp:
  • Waterbron: Een water-water warmtepomp maakt gebruik van water als warmtebron. Dit kan een nabijgelegen waterlichaam zoals een rivier, meer of put zijn.
  • Warmtepompunit: De warmtepompunit wordt binnen in het gebouw geïnstalleerd, vaak in een technische ruimte.

Het is essentieel om te voldoen aan lokale bouwvoorschriften en regelgeving bij het plaatsen van een warmtepomp. Bovendien is het raadzaam om professioneel advies in te winnen om de meest geschikte locatie te bepalen op basis van jouw specifieke situatie en behoeften.