Wanneer ga je de verwarming ontluchten?
Je moet de verwarming ontluchten wanneer er luchtbellen vastzitten in het verwarmingssysteem. Luchtbellen kunnen de efficiƫntie van het systeem verminderen omdat ze de circulatie van warm water belemmeren. Hier zijn enkele situaties waarin het ontluchten van de verwarming nodig kan zijn:
- Luchtruizelingen of geluiden: Als je borrelende geluiden hoort in de radiatoren of in de leidingen van het verwarmingssysteem, is dat een teken dat er luchtbellen aanwezig zijn.
- Koude plekken op de radiator: Als sommige delen van een radiator kouder zijn dan andere, kan dit erop wijzen dat er lucht in het systeem zit en de warmte niet gelijkmatig wordt verspreid.
- Langzame opwarming: Als de radiatoren langzaam opwarmen of niet op de gewenste temperatuur komen, kan dit worden veroorzaakt door lucht in het systeem.
Hier is een eenvoudige stappenplan om je verwarming te ontluchten:
- Zet de verwarming uit: Zorg ervoor dat de cv-ketel is uitgeschakeld voordat je begint met ontluchten.
- Wacht tot het systeem is afgekoeld: Laat het systeem enige tijd afkoelen voordat je begint.
- Controleer de druk: Controleer de waterdruk in het systeem en vul deze aan indien nodig.
- Gebruik een ontluchtingssleutel: Plaats de ontluchtingssleutel op het ontluchtingsventiel op de radiator. Draai het ventiel langzaam open totdat er water begint te stromen. Laat de lucht ontsnappen totdat er alleen water uitkomt.
- Sluit het ventiel: Draai het ontluchtingsventiel weer dicht zodra er alleen water uit komt.
Herhaal deze stappen indien nodig voor alle radiatoren in je systeem. Vergeet niet om na het ontluchten de waterdruk opnieuw te controleren en aan te vullen indien nodig. Het is raadzaam om de verwarming regelmatig te controleren op luchtbellen, vooral aan het begin van het stookseizoen.