CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Wat betekent scop?

SCOP staat voor “Seasonal Coefficient of Performance” (Seizoensgebonden Prestatiecoëfficiënt) en is een maatstaf voor de efficiëntie van een warmtepomp. Het is vergelijkbaar met de COP (Coefficient of Performance), maar in plaats van een enkel moment in de tijd, houdt de SCOP rekening met de prestaties van de warmtepomp gedurende een heel jaar, inclusief variaties in buitentemperaturen en belastingen.

De SCOP wordt uitgedrukt als een verhouding van de nuttige warmte die de warmtepomp levert ten opzichte van de elektrische energie die het systeem verbruikt gedurende een volledig verwarmingsseizoen. Een hogere SCOP-waarde geeft aan dat de warmtepomp efficiënter is en meer warmte levert in vergelijking met de verbruikte elektriciteit.

De SCOP wordt vaak gebruikt bij de classificatie van warmtepompen in termen van energie-efficiëntie en kan nuttig zijn voor consumenten bij het vergelijken van verschillende modellen of het kiezen van een geschikte warmtepomp voor hun specifieke behoeften. Het is een belangrijk onderdeel van het energielabel van warmtepompen, waarin informatie wordt verstrekt over de efficiëntie en het energieverbruik van het systeem.