CO-vrij gecertificeerd
Altijd een bedrijf in de buurt
Binnen 24 uur reactie
Voorkom gevaarlijke situaties

Wat doet een geiser?

Een geiser is een natuurlijk verschijnsel dat te maken heeft met de uitbarsting van heet water en stoom uit de aarde. Het wordt meestal geassocieerd met geothermische gebieden, waar warmte uit het binnenste van de aarde naar het oppervlak stijgt. Hier is hoe een geiser typisch werkt:

  1. Ondergronds reservoir: Onder de grond bevindt zich een reservoir met heet water. Dit water wordt verwarmd door de aardwarmte die uit het binnenste van de aarde komt.
  2. Water dat wordt verwarmd: Het water in het reservoir wordt verwarmd tot temperaturen boven het kookpunt, maar blijft vloeibaar vanwege de druk die wordt uitgeoefend door de bovenliggende gesteentelagen.
  3. Stijgende druk: Naarmate het water wordt verwarmd, neemt de druk in het reservoir toe. Deze druk bouwt zich op totdat het uiteindelijk genoeg is om het water door de opening van de geiser omhoog te duwen.
  4. Uitbarsting: Wanneer de druk hoog genoeg is, wordt het water met kracht door de smalle opening van de geiser gestuwd. Dit resulteert in een spectaculaire uitbarsting van heet water en stoom die uit de aarde omhoog spuit.
  5. Afkoeling en herhaling: Na de uitbarsting koelt het overgebleven water in het reservoir af en begint het proces opnieuw. De cyclus van verwarming, drukopbouw en uitbarsting herhaalt zich continu.

Bekende geisers zijn onder andere de Old Faithful in het Yellowstone National Park in de Verenigde Staten en Strokkur in IJsland. Het zijn natuurlijke fenomenen die veelal voorkomen in geothermische gebieden met vulkanische activiteit.